Store Bededag

d. 06-05-2020

Hos Dating.dk varmer vi op til Store Bededag med et historisk tilbageblik på helligdagen og de lækre hveders oprindelse. Mange forbinder nemlig Store Bededag med en fridag og lune hveder - men hvor stammer dagen egentlig fra?

Store Bededag – tid til bøn, faste og bod


Store Bededag blev indført for over 300 år siden og hed oprindeligt ’Ekstraordinær, almindelig bededag’. Dagen blev indført af biskop Hans Bagger, fra Roskilde, og skulle bruges på bøn, faste og bod. Store Bededag blev allerede varslet kl. 18.00 aftenen forinden, hvor der blev ringet med kirkens største klokke som et signal til at boder, kroer, forretninger mv. skulle lukke. Næste dag skulle man i kirke, og man skulle faste indtil gudstjenesten var overstået. Ligeledes skulle man afholde sig fra arbejde, leg, sport og festlige sammenkomster. Eftersom forretninger og kroer skulle lukke aftenen før Store Bededag, kunne bagerne ikke levere frisk brød på selve bededagen. Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen forinden, som kunne varmes og spises den efterfølgende dag, når fasten var slut – og heraf kommer traditionen med at spise varme hveder.

Store Bededag anno 2020


I dag er der nok ikke mange af os, som vier Store Bededag til faste, bøn og bod. Til gengæld har vi holdt fast i traditionen med at mødes og spise lækre, varme hveder. Store Bededag er også stadigvæk – for langt de fleste – en fridag, og selvom religiøs fordybelse ikke er i højsædet, så giver dagen anledning til at sætte tempoet ned, nyde fridagen og være nærværende med familie, venner og dem som du har kær. I disse dage, hvor Danmark fortsat er præget af corona-situationen, er vi dog stadig lidt begrænsede ift. at kunne mødes med andre mennesker. Vi må derfor tænke alternativt når det kommer til ”hvedehyggen” – og derfor kan et onlinemøde, hvor man både kan se og høre hinanden, måske være en mulighed?

Virtuelle hveder


Hvis du, af den ene eller anden årsag, ikke har mulighed for at mødes med nogen eller kender nogen, som du kan spise hveder med, så frygt ej. Ønsker du selskab kan du fx arrangere virtuel hvedehygge. I den seneste tid har mange mennesker og virksomheder opdaget de spændende muligheder, der er for at mødes og være sociale sammen, online. Virksomheder holder møder og fredagsbar online - venner, familie og kærester mødes online til drinks, middage og andre hyggelige begivenheder. Det er kun fantasien der sætter grænser. Selvom et onlinemøde ikke kan erstatte det fysiske møde, så kan det være et godt alternativ i disse dage, hvor mange af os savner social kontakt og nærvær med andre mennesker. I en videosamtale kan I både se og høre hinanden, og derfor kan I sagtens sidde på hver sin side af skærmen og nyde et glas vin, noget dejlig mad eller noget helt tredje sammen. Så hvorfor ikke arrangere et onlinemøde, fx via videosamtale, hvor du kan spise hveder og hygge dig med en, som du godt kan li’? På den måde kan I spise en hvede eller to sammen, men hver for sig.

En fridag med bevægelse


Hveder smager skønt, de smager af hygge og tradition. De lækre buttede boller kan dog også give lidt oppustede maver, og derfor kan I med fordel efterfølge hvedespisningen med en lille gåtur i det fri - med sikker afstand selvfølgelig. Det kan være en sund og hyggelig aktivitet, når hvederne har lagt sig lunt i maven. Så hvorfor ikke invitere en date ud på en lille gåtur i det skønne forårsvejr? Uanset hvad du vælger, så ønsker vi dig en glædelig Store Bededag.

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...