Valentinsdag – læs om kærlighedens dag


Den 14. februar er kærlighedens dag, bedre kendt som Valentinsdag. Det er de elskendes helligdag og handler i høj grad om at vise gensidig kærlighed.

Valentinsdag – en amerikansk megatrend

Valentinsdag har i en lang periode været en megatrend i USA, men i Danmark har vi først taget traditionen til os i slutningen af det 20. århundrede. Den danske befolkning finder Valentinsdag lidt for amerikansk, men det er et faktum at dagen er en populær tradition blandt hele verdenens befolkning. Derfor har vi på Dating.dk valgt at præsentere dig for alt den viden du behøver om Valentinsdag.

Sådan fejrer vi Valentinsdag i Danmark

I Danmark er fejringen af Valentinsdag forholdsvis ny, først mod slutningen af 90’erne blev Valentinsdag en del af danskernes traditioner. Ved skiftet til det 21. århundrede blev Valentinsdag markeret landsdækkende. Tv-stationerne sendte romantisk indhold, blomsterhandlerne oplevede en større omsætning og supermarkederne fyldte hylderne med hjerteformet særsortimenter. I dag markeres Valentinsdag hos store dele af den danske befolkning. Det er alt fra en romantisk middag til et sødt Valentins kort. Vi fejrer dog ikke dagen i lige så stor stil som det ses i USA, hvor der i dag sendes over 200 tusinde Valentins kort. Mangler du en at fejre valentinsdag med kan du oprette din datingprofil lige her.

Hvorfor fejres Valentinsdag?

Historien om Valentinsdag er langt fra ensidig blandt historikerne. Der er gennem årene opstået mange bud på hvorfor vi fejrer Valentinsdag. Dagen forbindes oftest med Sankt Valentin, og som du nok er bekendt med, får han kærligheden til at blomstre.
I et mere historisk perspektiv var Sankt Valentin en kristen præst, der levede under Kejser Claudius den Anden. I mangel på mandfolk til hans hær forbød kejseren ægteskaber i Rom. Sankt Valentin trodsede forbuddet og viede forsat par i al hemmelighed, hvilket i sidste ende fik ham dømt til døden. I fangekælderen blev han knyttet til fangevogterens datter, og i afskedsbrevet til hende underskrev Sankt Valentin med Din Valentin. Legenden går på at henrettelsen fandt sted den 14. februar år 269 og at den traditionsrige dag sidenhen er blevet fejret i kærlighedens tegn.

Forvirringen omkring Skt. Valentin

Forvirringen om legenden vedrørende Skt. Valentin skyldes de mange helgener navngivet Valentin. Faktisk bar omkring 50 kristne martyrer navnet Valentin i middelalderen. Desuden mener størstedelen af middelalderhistorikerne at den oprindelig dag for elskere lå noget senere i foråret, nemlig den 3. maj. Samtidig pointere historien også at mindedagen for helgen Skt. Valentin blev holdt hver anden uge verdenen over.
Det har gennem årene skabt stor forvirring, da der ikke har været noget entydigt svar på hvornår fejringen af Valentinsdag startede. Faktisk blev forvirringen så stor at den katolske kirke droppede markeringen af Skt. Valentins dag tilbage i 1969. Pave Paul VI mente nemlig ikke at der var nok faktuelt om Skt. Valentin.

Den romantiske ide om Valentinsdag

Den romantiske ide om Valentinsdag skal findes tilbage i 1382. Den britiske digter Geoffrey Chaucer skriver i forbindelse med en forlovelse digtet The Parliament of Fowler, der omhandler dannet og nobel opførsel. Chaucers digt handler fuglen der søger sin mage på Valentinsdag og den lille Armor med sin bue og pil. Chaufer er blandt middelalderens historikere anerkendt, for at stå bag den moderne fortolkning af den romantiske valentinsdag. Den romantiske ide omkring Valentinsdag stammer blandt andet fra denne sætning i digtet, hvor han skriver; "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his make".
Det populære citat har gjort udslaget for den moderne tolkning af Valentinsdag og da renæssancen indtrådte var Skt. Valentinsdag allerede en etableret romantisk helligdag.

Valentinsdags kommercielle historie

Charles hertug af Orleans skriver den første verdenskendte Valentinhilsen til sin kone i 1415, da han sidder fanget i Tower of London efter slaget ved Agincourt. Siden da er Valentinsdag blevet en stor kommerciel dag. I starten af 1800-tallet starter dekorationen og de søde Valentins hilsner parrene i mellem og allerede i 1840 bliver de første kommercielle Valentins kort lanceret i Europa.
Den europæiske ide tog Amerikanske Esther Howland til sig, da hun modtog sit første Valentins kort tilsendt fra England i 1847. Hun øjnede hurtig en forretningsidé og omsatte tre år senere for 100.000 US dollars om året. Siden voksede populariteten for Valentinsdag eksponentielt og i 1930 gav kun julen større anledning til at shoppe blandt amerikanerne.

Single på Valentinsdag – frygt ej

Passer overskriften på dig er der intet at frygte. I Danmark er ca. 35% af befolkningen enlig og mange er i samme situation som dig. Valentinsdag behøves hverken at være kedelig eller trist. Os på Dating.dk forslår at du tager mobilen i hånden og forsøger dig via vores datingapp - Opret en datingprofil her. Er du ikke i humør til det, kan du gøre som mange andre danskere og ændre på Valentin traditionen. I stedet for at være alene, bruger mange denne dag sammen med venner og familie. Andre bruger Valentinsdag på at hylde singlelivet og friheden der medfølger. På Dating.dk gætter vi på, at de ikke har kunne vente helt til Single day i november.

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand