Forelsket i veninde med en kæreste

Spørgsmål

d. 30/08 2019 kl. 14:36 - af: Mand, 33 år

Forelsket i veninde med en kæreste
Hej Mai,

Jeg er venner med en pige, der er i et forhold. Hver gang vi er i byen, flirter vi, og en aften har hun endda været med mig hjemme og sove. Jeg sov på sofaen, og der skete ikke noget. Jeg kan rigtig godt li’ hende og er også tiltrukket af hende. Hun bor med sin kæreste i en anden by, men har familie i byen, hvor jeg bor, så hun er her ret ofte. Når hun er her, går vi i biografen, spiser middage osv., og vi gør faktisk, hvad man gør, når man dater eller er kærester. Jeg fornemmer, at hun også gerne vil mig, men hvad skal jeg lige gøre, for hun har været sammen med sin kæreste i 2 år? Jeg er måske blevet ret vild med hende, men jeg har ikke lyst til at involvere mig med en pige, der allerede er i et forhold. Hun fortæller mig i øvrigt ofte, når vi ses, og ringer også til mig nogle gange for at snakke om, at det går dårligt mellem hende og hendes kæreste, og at han ofte ikke ‘lægger mærke til hende’. Hvordan skal jeg gribe det an?

Venlig hilsen Mads

Svar

Kære Mads,

Hvor er det nice af dig, at du lige stopper op og overvejer, inden du blot handler i en situation som denne, hvor mange bare ville have handlet på deres instinkter. Jeg kan godt forstå, det må være lidt forvirrende for dig, for ud fra det du beskriver, får du meget miksede signaler fra din veninde! På den ene side fortæller hun dig om, hvor dårligt det går med hendes kæreste og ses med dig, som om I dater eller er kærester; og på den anden side, er hun helt og aldeles utilgængelig, eftersom hun allerede er i et forhold.

Mit råd til dig er, at du ærer dig selv, og at du er tro mod dig. Det står ret klart, at du har følelser for din veninde, men på samme tid er det imod dine værdier at involvere dig med nogen, der allerede har en kæreste. Disse to ting kan altså ikke forenes, så noget må ændres, og det er det, du har at gå ud fra. Spørgsmålet er så, hvordan du bedst handler, således at du støtter dig selv og skubber tingene i den rigtige retning.

I øjeblikket spiller din veninde på to heste. Hun kan med andre ord få både i pose og i sæk sådan, som tingene er lige nu, idet hun kan leve sit liv med sin kæreste, hvilket er trygt og velkendt og så ringe til dig, når han ikke opfylder hendes behov i form af bekræftelse. Det er ikke super meget i din interesse, eftersom dette set-up ikke giver dig det, jeg fornemmer, du gerne vil have. Din veninde optager nemlig pladsen i dit hjerte, der burde være reserveret til en kæreste, mens hun ikke indtager rollen fuldt ud. Du bliver altså nødt til at sætte nogle grænser, så denne opsætning ændres. Dels vil dette enten tvinge hende til at vælge dig til, eller også vil dette tvinge hende til at vælge dig fra, således at du bliver fri til at finde en pige, der kan give dig det, du gerne vil have. Jeg er ikke nogen fortaler for at opbryde et forhold. Det er i øvrigt også den værste måde, man kan starte et forhold på, men dette er heller ikke fokusset. Målet er lidt nøgternt skrevet, at vi puster til ‘magtbalancen’, så du ikke bare står på sidelinjen og venter på, om hun på et tidspunkt skulle beslutte at vælge dig frem for sin kæreste, men i stedet at vi giver dig din power tilbage. Dette vil i øvrigt også sætte dig i en position, hvor hun bliver nødt til at respektere dig – om hun så vælger dig eller ej.

Det første, jeg vil råde dig til i denne situation, er, at du holder fokus på dig selv. Det er ikke din opgave at få styr på forholdet, din veninde har til sin kæreste – eller at være tilgængelig for hende som ‘et reservehjul’, når dette ikke føles godt for hende. Det er derimod din opgave at tage vare på dig selv og undlade at gå på kompromis, således at du bliver behandlet efter dit værd. Du må derfor tage et skridt tilbage og undlade at være tilgængelig for din veninde, sådan som du er det i øjeblikket. Hvis du fortsætter som hidtil, vil der nemlig ikke være noget incitament for, at din veninde ændrer noget, og du kan derfor blive ved med at stå håbefuldt på sidelinjen med en drøm om, at hun pludselig vågner op og vælger dig på ubestemt tid.

Uden at være desperat og uden på nogen måde at tigge om at hun vælger dig, ville jeg derfor kommunikere til hende, hvordan du har det. Fortæl hende at du synes, hun er sød og dejlig, og at du har følelser for hende, hvorfor du ikke kan være hendes ven på denne måde. Sig at du rigtig gerne vil udforske, hvad det kan blive til mellem jer, men at du ikke er interesseret i at involvere dig med en pige, der allerede har en kæreste. Hun må derfor sige til, hvis hun på et tidspunkt finder ud af, at det ikke skal være hende og hendes kæreste, hvorefter du så tager afstand. Hun kommer højst sandsynligt til at prøve at manipulere lidt her og spørge om dette så betyder, I ikke blot kan ses som venner, men så må du bare sige, at et venskab ikke fungerer, når man flirter, som I gør, og der kunne være grobund for mere. Der er ikke nogen grund til at være vred eller frustreret, når du snakker med hende. Vær blot åben og kærlig men afklaret i din holdning og i din forpligtelse til at tage dig godt af dig selv. Og så må du ellers tage denne afstand og se, hvilken process dette sætter i gang hos hende.

Tro mig jeg ved godt, at denne vej ikke er let, og at det her med at være tålmodig, eller at efterlade en relation man gerne ville udforske, aldrig er sjovt. Men det er vitterligt den eneste mulighed, der er for, at I ville kunne finde sammen i et forhold, der har en chance. Hvis du fortsætter som hidtil vil din veninde ikke respektere dig, og hun vil blive ved med at ‘køre dig rundt i manegen’ ... fordi hun kan, og fordi det er belejligt. Ligeledes, hvis ikke hun selv finder en vej ud af sit forhold, men forlader sin kæreste i et desperat forsøg på ikke at miste dig, vil du måske altid tvivle på, om hun kunne finde på at forlade dig for en anden mand en dag. Det er essentielt, at hun selv finder frem til den rette beslutning for hende, således at du ved, hun har valgt dig, fordi det føles rigtigt. Det kan kun ske, ved at du giver hende tid og plads, snarere end hvis du kommer pres på hende. Skulle din veninde vælge at blive hos sin kæreste, er du desuden stadig i en bedre position end du er lige nu. I øjeblikket holdes du lidt i ‘fangenskab’ i drømmen om din veninde, og denne situation tjener dig ikke. Så er det bedre at være fri til at din veninde kan vælge dig, eller til at du kan møde en anden skøn kvinde.

Kærlig hilsen,

Mai
Tilbage til brevkassen

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand