Psykiske problemer og kærlighed

Spørgsmål

d. 16/01 2020 kl. 11:45 - af: Mand, 33 år

Psykiske problemer og kærlighed
Hej Mai.
Jeg skriver til dig, fordi jeg sidder i en ret penibel situation.


Baggrund:


Jeg er 33 år gammel, lider af Aspergers Autisme og fandt i 2017 min første reelle kæreste. Der havde der været "flings" før dette, men altid engangs-møder, fordi jeg bildte mig selv ind, at dette var det eneste jeg ville, og måske vigtigere; kunne kapere. Efter en del år på denne måde, begyndte det dog at føles tomt. Jeg blev desuden mere og mere seksuelt frustreret, og min personlighed, der gjorde mig stærkt introvert og genert i nærheden af kvinder, gør at jeg simpelthen fryser, hvis jeg følte en form for erotisk interesse i dem. Dette endte ud i, at jeg gradvist også udviklede angst. Voldsom angst. Angst for at det var mit lod i livet at være ensom og alene hele mit liv.

Men så fik jeg som sagt en kæreste. Vi mødtes på et 10. klasses forløb og kom så efterfølgende i klasse sammen på HF. Det var ikke planlagt, hun var 11 år yngre end mig, og jeg forsøgte at undlade at forelske mig i hende. Det var dog en stormfuld forelskelse, og alt kom til at gå virkelig hurtigt; indenfor et par måneder var vi flyttet sammen. Forholdet vendte dog imidlertidigt som en katastrofe, hvor vi var til og fra hinanden flere gange. Hun sårede mig meget - særligt da hun endelig gik fra mig, hvor hun pludselig ombestemte sig og slog op, hvor vi skullet være flyttet sammen igen. Nu er det slut, men jeg savner tosomheden. På trods af alle problemerne mellem os gav hun mig noget, jeg havde længtes efter i 18 år. Kærlighed, tryghed, en at holde om og en at elske. Jeg ved inderst inde, jeg ikke vil have hende tilbage. Hun har simpelthen såret og skadet mig for meget, til at jeg ville kunne tilgive hende, men jeg savner det, jeg havde så meget, at det gør ondt. Men når det kommer til dating, virker det for en som mig umuligt...


Spørgsmål:


Jeg synes online dating er hamrende overfladisk, og at det oftest bliver en indkøbsliste, som tæt på 60% af mænd ville have svært ved at opfylde. Du har et job. Du har styr på dit liv. Og den kan fortsætte i det uendelige, så mænd som mig, der pt roder med mange ting, kan få den tanke, at kærlighed er forbeholdt de stærke, de rige, de smukke og privilegerede.

Mit spørgsmål er, om tanken om et forhold for én som mig bare er umulig, eller om der er andre forhold, der kan spille ind? Jeg føler ikke online dating virker for mig, for jeg mister ofte modet, allerede når jeg kommer til, hvad dem jeg kigger på, ønsker i en partner, fordi jeg ikke kan leve op til mange af de idealer. Det er desuden demotiverende at sende 100 breve, og måske få 5 svar, hvis man er heldig - og at de få samtaler ofte ender med at dø ud, fordi jeg ikke ved, hvordan jeg skal holde samtalen i gang. Jeg forstår mig ikke på, at gøre mig selv spændende og interessant online, og tror virkelig, jeg fungerer bedst, når jeg møder folk i virkeligheden, hvor de har mulighed for at møde "mig" snarere end i en kunstigt opstillet situation, hvor du fremhæver alle dine "bedste" sider.

Men hvordan gør en voldsomt introvert (indtil jeg lærer folk at kende) og genert mand sig til i et virkeligheds-forum, når det føles som om, man kun har et øjeblik til at gøre sig bemærket? (især når jeg lukker komplet ned, hvis jeg rent faktisk føler en vis kemi ..ihvertfald i mig selv). Og hvordan kan man overhovedet som mand, med psykiske problemer, gøre sig nogen håb om at finde en kæreste, hvis man ikke kan opstille en situation, hvor det er muligt at vise, hvor kærlig og omsorgsfuld man er? Jeg synes, det er svært, i en verden hvor det føles som om, man helst skal tjene min 300k om året, have styr på alt sit shit og egentlig bare være en ladykiller?

Jeg håber du kom igennem romanen og har et par gode råd, for en del af mig har næsten opgivet at finde kærligheden igen, og jeg ved reelt ikke længere, om det er mig, den er helt gal med. De sidste 2 år med et tumult forhold, brud på brud har efterladt mig med en selvtillid der er ikke eksisterende.

Vh en plaget og ulykkelig mand.
Mand, 33 år.

Svar

Kære plaget og ulykkelige mand

Lige allerførst så vil jeg sige, at tanken om et forhold for en som dig, for mig at se, ikke virker umulig overhovedet. Men det kan godt være, der ligger noget forarbejde for dig, inden du er klar til at træde ind i et balanceret forhold. Det er dog vigtigt for mig lige, at gøre klar fra en start, at jeg hverken er psykolog, eller psykiater, og derfor ikke er kvalificeret til at kommentere på din diagnose. Men jeg kan belyse de udfordringer, du beskriver, ud fra mit perspektiv, og så må du tage det med, som giver mening for dig.


Dit udgangspunkt


Baseret på det du skriver, lyder du som om, du er en mand der handler. Det er ikke alle, der er klar på at gå tilbage til 10. klasse og derefter starte en HF, når først de har rundet 30, og for mig fortæller det, at du både rummer stærk drive, beslutsomhed og gå-på mod. Dette, lagt sammen med det faktum, at du er meget klar omkring, hvad dine personlige udfordringer er, gør, at jeg tænker, du faktisk slet ikke er så skidt stillet i det her med at finde en kæreste, som du måske selv tror.

For mig at se, er der helt sikkert nogle begrænsende overbevisninger i det her, der holder dig tilbage, men så snart du også kender til dem, kan du begynde at ændre dem. Og det er jeg ret sikker på at du vil gøre, eftersom du ikke bare står stille, men rent faktisk lyder som typen, der handler. Et ændret perspektiv betyder, at du kan udvikle og frigøre dig selv, til at få præcis det liv og den kæreste du drømmer om, så her er mine tanker.


Online dating & begrænsende overbevisninger


Dating - og særligt online dating - kan være demotiverende, når man mest af alt bare ønsker sig en kæreste. Men mange gange er årsagen til at vi går kold i det, at vi har en misforstået indstilling til eller forestilling omkring online dating:

- Tanken om et forhold for én som mig er bare umulig
- Online dating er hamrende overfladisk
- Online dating er en kunstigt opstillet situation, hvor du fremhæver alle dine "bedste" sider.
- Online dating bliver en indkøbsliste, som tæt på 60% af mænd ville have svært ved at opfylde
- Online dating virker ikke for mig
- Jeg ikke kan leve op til mange af de idealer, dem jeg kigger på, ønsker i en partner
- Jeg ikke ved, hvordan jeg skal holde samtalen i gang i online dating.
- Jeg forstår mig ikke på, at gøre mig selv spændende og interessant online
- På online dating skal man helst tjene min 300k om året, have styr på alt sit shit og egentlig bare være en ladykiller

Helt ærligt, så ville jeg virkelig også blive demotiveret, hvis jeg tænkte på online dating, sådan som du gør. Faktisk ville jeg tænke, at det var totalt tidsspilde. Ovenstående er nemlig alle sammen udsagn, jeg har taget fra din tekst. De afspejler de overbevisninger, du har omkring online dating. Er de sandfærdige? Nej. Men det tror du, de er. Det bliver derfor til begrænsende overbevisninger, der holder dig tilbage. Hvis du vælger at tro på de udsagn, du opstiller her, kan du lige så godt slette din profil. Er du dog klar på at vende dit perspektiv om, så læs videre nedenfor.


Knus dine begrænsende overbevisninger


Online dating virker kun, når vi tror på det. Det gør du tydeligvis ikke i øjeblikket. Du tror på dine tanker. Men ved du med 100 procent sikkerhed, at dine tanker er korrekte? Kan online dating virkelig aldrig lykkes for dig? Kan det lykkes for tusindvis af andre mennesker, men ikke for dig? Hvis du er helt ærlig, så er svaret, at du ikke kan være 100 procent sikker på, at dine tanker er korrekte, ikk’? Brug disse spørgsmål til at undersøge tanker, når du føler dig demotiveret. At du bliver nedslået skyldes nemlig højst sandsynligt, at du tror på dine deprimerende tanker, men hvis du ser, at de ikke er sande, er der ikke nogen grund til at være nede. Det er altså måden, du slipper fri på. Er du i tvivl, så husk på at du tidligere troede, at du ikke kunne kapere et forhold - det viste sig jo at være løgn.


Online dating - et redskab der virker


Online dating kan være præcis, alt det du skriver; overfladisk, et ‘online katalog’, et sted med uovervindelige standarder, men det kan også bare være et sted, hvor man kommer i kontakt med andre mennesker. For helt ærligt, så er et online dating site ikke et magisk remedie, der enten kan forvandle dig til en prins eller en tudse. Det er bare et redskab, du har, til at møde nye mennesker! Pointen er jo, at du skal møde menneskerne i virkeligheden, for at I kan blive kærester, så online dating er bare din indgangsvinkel.

Du skriver med mennesker, og uanset om vi mødes i online eller fysisk form, så er det de samme ting, der gør sig gældende, når det kommer til at connecte med et nyt menneske. Vi vil gerne ses. Vi vil gerne høres. Vi vil gerne begejstres, Vi vil gerne underholdes. Vi vil gerne grine. Vi vil gerne flirte. Listen er uendelig. Husk på hvor meget du har at tilbyde, og på hvad du gerne vil give, når du viser en kvinde interesse. Det har virkelig aldrig været lettere at skille sig ud på dating scenen end i dag – for der er så få mennesker, der gør en indsats – Læs mere om det i denne artikel.

Du kan starte med at sørge for at sætte din profil op, så den afspejler dig, som menneske. Det handler ikke om, at være noget man ikke er, det handler om at være dig. Få tip til at sætte din profil op i denne artikel, og få råd til hvilke billeder du kan vælge her. Ligeledes skal de beskeder, du sender, gerne afspejle dig og den du er, hvilket betyder, de forhåbentligt ikke er så meget anderledes, end det du ville sige, hvis du så en pige, du gerne ville lære at kende på gaden.

At I har mødt hinanden på nettet gør ikke i sig selv møderne kunstige i øvrigt. I stedet for at møde disse mennesker i en bar, så sad I blot bag hver sin skærm, da I havde første kontakt. Du bestemmer selv hvordan mødet bliver ud fra det set-up du vælger. Gå en tur med en kaffe, ta’ hende med ud og bowle eller gør noget aktivt og med en tids-begrænsing, så I ikke sidder fastlåst i tre timer ved første fysiske møde. Få mere råd til at blive bedre til online flirting i denne artikel og til dates her.

Baseret på det, du skriver omkring generthed, angst, introverthed m.m. så tænker jeg dog, at det godt kan være, at du på nuværende tidspunkt ikke føler dig klar til alt dette. Her er det så, jeg henviser til, at der måske kunne være noget forarbejde for dig, hvilket du kan læse mere om nedenfor. Det er dog helt sikkert muligt, at du ser det her online dating som din træningsplads til at udvide din comfort zone og blive bedre til at snakke med nye mennesker, så du overvinder dig selv. Bedre og mere sikker træningsplads findes der vel næppe, eftersom du kan starte ud med at sidde bag en skærm og øve dig i at udtrykke dig som den du er, hvorefter du kan udvide det til fysiske møder, når du er klar. Men hvis ikke du helt er der endnu, så læs med nedenfor.


Begrænsende etiketter eller skattekort?


Du skriver, du er genert, introvert, lider af angst, at du har en tendens til at ‘fryse’, når du bliver betaget af en kvinde, og at du har en diagnose. Jeg kan godt forstå, disse ting er udfordrende, men hvis du vil, kan de også let gå hen og blive en undskyldning eller en barriere du selv opstiller, som forhindrer dig i, at kunne finde en kæreste. Det er dog et valg, for du har rent faktisk et alternativ. Hvis du i stedet for at se disse udfordringer som fastsatte og uforanderlige, kan du også lade dem være din guide til, hvor dit eget udviklingsarbejde ligger.

Igen, jeg vil ikke kommentere på din diagnose, men generthed, det at være introvert og at lide af angst, det er altsammen noget, man kan udvikle sig ud af (eller i hvert fald få et mere balanceret forhold til, så det ikke styrer eller begrænser ens liv). Det eneste det kræver, er, at man er villig til at udvide sin comfort zone. Der er mange måder at gøre det på, men du kan tage det i stadier. Hvis du lider så meget af angst, at det helt blokerer dig, kunne det måske være en idé at snakke med en terapeut eller at prøve hypnose, for at komme det til livs. Hvis ikke angsten helt blokerer dig, kan du måske langsomt begynde at udvikle dig ved at arbejde med din generthed, så du på trods af at føle dig genert, stadig skriver til eller snakker med mennesker. På denne måde er det så, at online dating bliver din træningsplads.


At være introvert og finde en kæreste


I forhold til at du er introvert, så er det altså ikke nødvendigvis et problem i forhold til at finde en kæreste. I en verden hvor mange mennesker skruer op og bliver meget ‘se mig, hør mig -agtige’, kan det faktisk være vildt skønt at være sammen med mennesker, der hviler i sig selv og er helt rolige. Mennesker der ikke siger så meget, men blot har en stærk tilstedeværelse, fordi de ikke behøver blive hørt og set for at kende deres værd. De kender nemlig deres eget værd. Hvis nu du huskede på, at du altså ikke er forkert, bare fordi du ikke er larmende eller højtråbende, men at du er, præcis som du skal være, kunne det så føles helt okay at være introvert?

Faktisk er der mange af mine yndlings talere og foredragsholdere, der er introverte. De er ikke pjattede med at stå på en scene, og gør det ikke fordi, de får et kick af opmærksomheden; de gør det fordi, de har noget på hjerte. Et budskab, noget de gerne vil give til verden, og om end de allerhelst bare gerne vil sidde hjemme og nørde i deres egen kreativitet, så ved det godt, at de berøver verden deres magi, hvis ikke de dukker op. Så de har fundet en måde, hvorpå de kan være udadvendte omkring mange mennesker for at være tro mod deres egne visioner i livet, mens de ikke behøver lave om på, hvem de grundlæggende er. Det kan være grænseoverskridende i starten, men udvider du langsomt din komfort zone her, kan du langsomt begynde at blive mere tilpas med at være åben omkring nye mennesker. At være introvert behøver altså kun være et problem, hvis du lader det stå i vejen for, hvad du ønsker dig.

Jeg håber, mit perspektiv giver dig tro på, at kærligheden kan lykkes for dig.

Rigtig god vind på din rejse imod kærligheden.

Kærlig hilsen,
Mai
Tilbage til brevkassen

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand