Hvordan kommer man over sin eks?

Spørgsmål

d. 24/01 2020 kl. 10:49 - af: Kvinde, 30 år

Hvordan kommer man over sin eks?
Hej.

Jeg havde et forhold med én indtil i lørdags. Han var min første kæreste. Hvordan kommer man bedst over en ekskæreste? Har grædt meget og finder det svært at komme over det.

Hilsen Anette

Svar

Kære Anette,

Ihh hvor øv, at du blev skuffet og ked af det i dit sidste forhold. Jeg ved ikke, om I var enige om bruddet, men uanset hvad, så kan det godt gøre meget ondt, når man må erkende, at et forhold ikke vil komme til at fungere - til trods for at man virkelig ønskede, det kunne gå op.

Mød dig selv, der hvor du er og giv slip
Det første jeg vil sige, er, at det er vigtigt, at du ikke prøver at springe over smerten, men at du tillader den at være der. Her er det også vigtigt, at du ikke dømmer dig selv. Det kan tage lang tid at komme over et forhold, da der desværre ikke er en udløbsdato på sorg så vær tålmodig med dig selv.

Det du dog kan gøre, er at være opmærksom på din tankegang. Det nytter ikke noget at overveje, om der mon var noget, du kunne have gjort anderledes, eller om der er en måde, hvorpå situationen ville have været anderledes. Ligeledes gavner det heller ikke at spilde tid på at fundere over, om I mon ville kunne finde sammen igen. Der er altid to mennesker i et forhold, og eftersom du kun er den ene af parterne, har du kun kontrol over halvdelen af selskabet. Det er fjollet at koncentrere sig om noget, man ikke selv kan styre, derfor er det vigtigt, at dit fokus er på dig selv lige nu, og ikke på jeres forliste forhold. Det er umuligt at bevæge sig videre, hvis man holder fast i en situation og konstant tænker på den. Derfor er det bedre, hvis du ikke forsøger at ændre situationen, men i stedet giver slip og accepterer, at det er forbi.


Tid og prioriteringer


Det er altid en omstilling, når vi går fra at have været en del af et par til at skulle fylde tiden ud alene, men her i den første tid handler det om at vænne sig til, at du nu er dig snarere end et ‘vi to’. Her er det altid godt, at lave ting, der føles godt. Tilbring tid med din familie og dine venner og ved at gøre noget, du virkelig godt kan li’. Måske det føles rart at komme afsted til yoga eller hoppe på en cykeltur. Det vigtigste er, at du ikke dømmer dig selv, og at du møder dig selv, der hvor du er. Er du ked af det, så vær ked af det, hvis du har brug for et knus, så ring til en veninde osv. Og lav så ting, du finder rare eller sjove, så du letter dit hjerte lidt.

Jeg anbefaler på ingen måde, at du forsøger at flygte fra dine følelser som ved eksempelvis at tage på en bytur eller indtage en masse alkohol. Alkohol er noget, der bedst nydes fra et positivt udgangspunkt snarere end fra et ulykkeligt et. Ligeledes er det også vigtigt, at du tager din tid og kommer over din eks-kæreste, inden du begynder at lede efter en ny kæreste. Hvis vi bevæger os videre for hurtigt, ender vi ofte med at sammenligne nye potentielle emner med vores ekskæreste ud fra et (fantasi-)ideal, de ikke kan måle sig med. Der er altså ikke andre, der kan måle sig med din eks-kæreste, før du er ovre vedkommende. Går vi videre for hurtigt uden at være klar til et nyt forhold, kommer vi også let til at såre andre mennesker ved ikke at kunne gå rigtigt ind i et forhold med dem, eftersom vores sår endnu ikke er helet. Således spilder vi altså både vores egen og andres tid.


Selvværd og selvrespekt


Noget andet der er vigtigt, i hele det her med at komme over din eks, er, at du husker, at du er en person af værdi - hvad end du er i et forhold eller ej. Uanset om du begik en fejl eller din partner gjorde, så ændrer det ikke ved, at du er en skøn kvinde. Vi begår alle fejl, og det bedste vi kan gøre, er at lære af dem. Ligeledes er det vigtigt at huske, at et andet menneskes behandling af os ikke er et udtryk for hvem vi er; men snarere fortæller, hvem de er, og hvor de er i deres udvikling. Når andre mennesker handler og afslører hvem de er, så er det vores job at tro på dem (frem for at lave undskyldninger for dem eller tro på fantasi forestillinger) og dernæst at beslutte, hvordan vi bedst håndterer situationen ud fra selvkærlighed og respekt; og ud fra kærlighed til det medmenneske, vi er i relationen med.

Nogle gange er det kærlighed at forlade en person, andre gange er det tilgivelse, og så er der nogle situationer, hvor der ikke er mere at tage hensyn til end os selv, hvis beslutningen træffes for os. Bliver vi valgt fra, er det op til os at respektere det valg, vores partner har gjort, og således bare sætte fokus på at give slip og komme videre. Der skal ikke længere fokuseres på ‘os’ eller på ‘ham/ hende’; men kun på dig. Spørg dig selv hvordan du bedst kan ære og elske dig selv i denne situation. Dette vil være nøglen til at komme videre.

Vækst for dig selv er også typisk den eneste vej til at din ekskæreste eventuelt skulle ønske dig tilbage, hvis vedkommende var den der forlod dig. Forsøget på at overbevise sin ekskæreste om at vedkommende tog fejl, holder nemlig næsten altid én fast, der hvor man er (i smerten), og gør det bare lettere for ekskæresten at bevæge sig videre, idet han eller hun har en sikkerhed i dig. Limbo-landet, hvor man går frem og tilbage, er heller ikke et godt sted at være, for det er hverken fugl eller fisk, og er sjældent nærende for ens hjerte og sjæl eller krop. Om end det kan være svært, så er det bedst at udvikle sig ud af et forhold eller væk fra en svær situation. Hvis man nogensinde skal finde sammen med en ekskæreste igen, skal der jo være nogle forudsætninger, der er ændret, for at udfaldet bliver anderledes i anden omgang. Vejen frem er derfor altid den rette.


Perspektiv


Eftersom du skriver, dette var din første kæreste, så tænker jeg, det vil være meget naturligt, hvis du tror, din ekskæreste var din ‘eneste ene’, fordi du kun har oplevet at være i et forhold med ham. Denne tro vil gøre det sværere at komme over din ekskæreste, men heldigvis er det garanteret ikke en sandfærdig overbevisning. Når et forhold er forbi, har vi altid et valg, omkring hvordan vi vælger at se på situationen og på vores eks: enten kan du se det som om, du lige har mistet dit livs kærlighed, eller også kan du se det som om, du er blevet sat fri fra et forhold, der ikke var rigtigt for dig. Om end det gør ondt at blive valgt fra eller blot at miste en person, man var glad for, så vil det gøre mere ondt, hvis du tænker, at du aldrig kan finde en person, der er lige så god.

Falder et forhold fra hinanden - uanset hvad det skyldes - så betyder det, at forholdet ikke var rigtigt. For dels kræver et forhold, at begge personer er investerede og villige til at investere engagement og kærlighed i relationen; og dels kræver det at ydre faktorer og omstændigheder kan forenes. Hvis ikke disse grundlæggende ingredienser er til stede, vil det ikke være det rette forhold. På den måde at du altså ikke have mistet noget, du ikke kan leve uden, og i stedet handler det om at pleje dig selv, så du kan komme videre og møde den person, der er helt rigtig for dig.

Anette, jeg tror helt sikkert nok, at du skal finde en fantastisk ny kæreste. Du skal bare lige heale dine sår, og så op på hesten igen. Nu har du forhåbentlig fået en smagsprøve på, hvor dejligt det kan være at have en sød kæreste. Det er der mange mennesker i verden, der vil kunne være for dig.

Jeg sender dig rigtig mange kærlige tanker.

Kærlig hilsen,
Mai
Tilbage til brevkassen

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand