Kolde fødder

Spørgsmål

d. 04/03 2020 kl. 21:25 - af: Kvinde, 50 år

Kolde fødder
Hej
Og tak for en superfin brevkasse :)
Jeg har været her af flere omgange, og jo mere jeg ikke ønsker en partner desto mere håber jeg at finde en.

Når jeg "møder" en potentiel date (jeg kan se mig med ud i fremtiden) én som jeg bare svinger med på skrift og glæder mig til at læse post fra, og sms'er osv. ender jeg op med kolde fødder og finder en undskyldning for at sige fra. Kan være dagen før eller sågar 1 time før et møde.

Hvad gør jeg for at komme i frakken og afsted på den date?
Har ikke været heldig i forhold - tværtimod, så skepsis, manglende selvtillid (ser gammel ud, er for rund, snorker, ryger ja og hvad der ellers er af undskyldninger)

Dorthe

Svar

Kære Dorthe,

Tak fordi du skriver ind. Det du skriver, du oplever, giver ret god mening for mig - og i virkeligheden tror jeg, mange andre har det på samme måde, når de dater. Det er let at mødes med mennesker, vi ikke er så betagede af, fordi det gør, vi ikke behøver være nervøse. Helt anderledes er det, når vi skal ses med en person, vi måske godt kan li’. Her har vi, inden mødet, en forestilling om, hvor fantastisk personen er og et ønske om, hvad situationen skal føre til, hvilket gør, vi både bliver nervøse og begynder at tvivle på os selv. Så hvordan gør vi det mindre skræmmende at møde mennesker, vi her en interesse i?

Forståelse - frygt


Vores hjerne er god for mange ting - men når det kommer til det her med at træde ud af vores comfort zone modarbejder den os big time. Dette gælder helt sikkert, når det kommer til kærlighed og dating, hvor vi ofte bevæger os i vande, der kan føles skræmmende - særligt i starten, hvor vi kun har forestillinger at gå efter. Eftersom vores hjerne rent biologisk set er designet til at holde os i live, så kan vores tanker altså være virkelig irrationelle, når det kommer til de første spæde skridt hen imod kærligheden.

Hjernen kan ikke kende forskel på en reel fysisk fare - som at vi bliver jaget af en bjørn eksempelvis, eller at vi er bange for at et menneske, vi godt kan li’, afviser os. Frygt er frygt. Derfor vil den producere alle mulige gode undskyldninger for, hvorfor du skal blive hvor du er, og i dette tilfælde altså fortælle dig, hvorfor du ikke skal mødes med en person, du synes godt om. Det er for skræmmende. I virkeligheden er følelsen af angst faktisk den samme følelse som, når vi glæder os til noget - det er bare en fortolkningssag. Hvis du derfor husker på dette, og på at dine tanker er irrationelle, hvorfor du ikke bør stole på dem, lige før du skal ud af døren, kan det være, du rent faktisk kommer afsted. For det meste er det jo faktisk, tiden lige op til at vi skal møde en person første gang, der er mest ubehagelig. Når først vi er på daten, er det som regel okay.

Forståelse - projektering


I forhold til det her med at være skræmt over at skulle mødes med en person, vi godt kan li’, så kunne der også godt ligge noget hjælp for dig i at huske på, at du endnu ikke kender denne person, du skal mødes med. Vi mennesker har det med at projektere og tillægge personer, vi godt kan li’, alle mulige evner, inden han eller hun endnu ikke har vist dem. Derfor bliver vi usikre på os selv, og fortæller os selv, vi ikke er gode nok. Men det er jo fjollet, for vi ved jo ikke om personen er fantastisk, før vi har mødt dem i virkeligheden, og begynder at lære vedkommende at kende.

Hvis vi ser et menneske i en bar, som vi synes ser godt ud, sker det for mange, at vi bliver nervøse for at gå over at snakke med vedkommende, mens vi sagtens kan gå op i en bar og smalltalke med en person, vi ikke finder synderligt tiltrækkende. Dette skyldes, at vi ofte begynder at fantasere om, hvor fantastisk et menneske er, allerede inden vi kender dem, hvis vi finder ham eller hende tiltrækkende - fordi vi ønsker os, at dette skal være sandt, og fordi vi har set så mange romantiske film. Men det kunne jo være, at personen i realiteten er virkelig ubehøvlet, selvoptaget, ond eller lignende, hvilket hverken er et synderligt flatterende eller tiltrækkende karaktertræk. Vi ved dog i realiteten ikke, hvad der er sandt, før vi har mødt vedkommende. Så hvis du husker på, at møde alle mennesker med åbenhed og uden forudindtagede forestillinger, kan det være, det vil være mindre skræmmende for dig, at komme afsted. Vær begejstret - tillad dig selv at være spændt på hvem denne person er, og hvad det kan blive til, før du måder vedkommende - men husk på, at det blot er et andet menneske, indtil andet eventuelt er udvist.

Selvtillid


Nu vil jeg lige knytte en kommentar til den sidste linje i din besked, og adressere de hårde selv-tanker, du lister op. Én ting er, at disse tanker måske er fremprovokeret af, at du allerede inden du har mødt din date, har placeret vedkommende på et plateau, der rangerer højere, end der hvor du befinder dig. Det håber jeg, ovenstående afsnit har adresseret. I dette afsnit vil jeg gerne skrive lidt om, hvor du placerer dig selv.

Det er klart, vi er ikke perfekte nogen af os, for alle mennesker er uperfekte, og det er ukorrekt at tænke, at det at finde en kæreste kræver, at vi ikke har nogle fejl og mangler. Dog er det vigtigt, vi husker, at vi først og fremmest må være glade for os selv - for at finde en kæreste, der er god ved os, og hvor forholdet er sundt. Derfor vil jeg opfordre dig til at give dig selv et selvtillid-boost. Enten ved at spørge dig selv, hvad du har brug for at ændre, for at være den version af dig selv, du ønsker at være. Eller ved at spørge dig selv, hvordan du kan eje de aspekter af dig selv, du ikke synes så godt om.

Hvis du er flov over, du ryger; så skab mere selvtillid ved at stoppe. Start denne process, ved at finde ud af, hvad din motivation er. Spørg dig selv hvilke ting du vinder ved at droppe rygningen, skriv disse ting ned og læs dem så for dig selv, hver gang, du har lyst til at falde i. Hvis ikke du har lyst til at holde op med at ryge, så begynd at acceptere dette - og se det som et valg du aktivt har truffet. Det er ikke fordi du skal retfærdiggøre det for andre - det handler om, at du finder en accept af, hvem du er, og hvordan du lever.

Kom afsted


For at komme i frakken, Dorte, handler det altså om, at du bliver opmærksom på din tankegang. Lad ikke frygten tage over - og husk i stedet på, at du blot skal ud og møde et interessant menneske. Undlad at komme en masse forventninger eller forhåbninger på situationen. Det er der ikke nogen grund til, og det vil kun skabe et øget pres. Husk i stedet på hvor meget du glæder dig til at møde dette menneske, og hvor nysgerrig du er på ham - det kan være, han bliver en ven, det kan være han bliver en kæreste, det kan være han viser sig at være ingenting. Lad situationen vise dig, hvilken af de tre det bliver ved at være åben og nysgerrig. Og skulle du føle en overvældende trang til at melde afbud, så tag lige et øjeblik til at trække vejret dybt ned i maven og skriv så evt. dine tanker ned. Dette er ofte godt for at bringe ro ind i kroppen og for at skabe perspektiv.

Held og lykke til dig.

Kærlig hilsen,
Mai
Tilbage til brevkassen

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand