Kontaktannoncer - Fra postordrebrud til internet dating og mobil apps

Da papiraviserne havde deres storhedstid var kontaktannoncer noget vi så i hverdagen. Siden internet dating og siden også mobil apps gjorde deres indtog har kontaktannoncerne dog haft trange kår. Eller har de? Måske er det snarere formatet, der har ændret sig. Her får du kontaktannoncens historie frem til i dag.

Kontaktannoncer opstod i USA i 1800-tallet. Her begav unge mænd sig vestpå i jagten på et nyt liv i form af for eksempel bosættelse eller sågar som guldgravere og håbet om at ramme den store guldåre.

Problemerne for de unge mænd opstod, når de havde slået sig ned et sted i den nye verden. For eftersom det næsten udelukkende var mænd, der drog afsted, så var der jo ingen kvinder og det skabte - forståeligt nok - hovedbrud og frustration. Men også fænomenet ”postordrebrud”.

Unge amerikanske nybyggere efterlyste en brugbar kvinde via en kontaktannonce


Via annoncer i østkystens aviser efterlyste de ensomme mænd postordrebrude. Det var kvinder, som var friske på at tage en chance eller drømte om en ny start på livet, som responderede på kontaktannoncerne, og dermed grundlagdes brugen af disse annoncer altså i den spæde begyndelse på den vestlige verdens industrialisering.

Det var dog ikke ligefrem kærligheden, der blev prioriteret højst blandt mændene. Ofte var beskrivelsen af de søgte kvinder ikke til at tage fejl af. ”Du skal veje mindst 80 kg og være i stand til at tage fra og hjælpe til”. Ellers var kvinden ikke interessant.

Forelskelse og dating overtager fra den praktiske tilgang i kontaktannoncerne


Med tiden blev det dog drømmen om ”den eneste ene”, der gjorde sit indtog i kontaktannoncerne. Det skete omkring skiftet til 1900-tallet. Her sættes barren højere rent følelsesmæssigt og ønsket om forelskelse dukker op.

Stille og roligt indtræder begrebet dating også. Her spurgte unge mænd de unge kvinders forældre om lov til at date deres datter. Med tiden har dating udviklet sig. Til at starte med foregik dates på forældrenes nåde og fromme, men som de unge mennesker blev mere og mere frigjorte, så havde forældrene også mindre og mindre kontrol over deres børns dating.

Ofte var en date noget der frembragte noget sjovt. Eksempelvis i en biograf eller lignende, og derfor kan det siges, at dating som selvstændigt begreb var noget, der fremkom i takt med den moderne verdens indtog og ideen med at have fritid og foretage individuelle valg havde stor betydning. Faktisk lå forelskelse ofte i forlængelse af dating, og den dag i dag er forelskelsen noget som langt de fleste af os søger.

Kontaktannoncer blev brugt af danske enkefolk


I Danmark ses de første kontaktannoncer ligesom i USA i 1800-tallet. Det var dog mest enkemænd og enkefruer, som benyttede dem. Vendingen ”Jeg søger en god og ærlig mand (eller kone)” var udbredt.

Selve dating-delen, hvor man spurgte forældrene om lov udeblev dog i stor stil i Danmark. Her sprang de unge, forelskede mennesker direkte til kys-og-kram-delen. Den danske ungdom har altid været ekstra fremme i skoene på dén front!

En kontaktannonce var som at stemple sig selv med ordet ”pinlig” i panden


Oprindeligt var kontaktannoncer dog ikke noget alle og enhver ville benytte. Indrykkede du en kontaktannonce, så stemplede du jo dig selv som værende ensom og uattraktiv. Det var simpelthen pinligt at efterlyse en partner på denne måde og derfor blev det også meget udbredt at bruge dæknavne i annoncerne. Dette princip bruges til dels også i dag i forbindelse med internet dating, hvor du har mulighed for at vælge et profilnavn i stedet for dit rigtige navn.

Kontaktannoncer og dating hang som udgangspunkt ikke sammen, men udviklingen har dog gjort, at de nu er to sider af samme sag. Oprindeligt var kontaktannoncer dog for de ensomme og dating var for de unge, som søgte væk fra forældrene. Om ikke andet så blot for nogle timer.

Postordrebrud konceptet lever stadig i bedste velgående


Selvom postordrebruden som koncept har ændret sig fra udgangspunktet, så lever det i bedste velgående i dag. Selv spammere gør brug af det med deres spammails om ”Russian mail order brides”, og spammere gør kun brug af noget, når det virker. Mere eller mindre.

Nytænkning af konceptet ses også, når mænd tager til eksempelvis Filippinerne, Thailand eller Vietnam for at finde en kone at tage med hjem.

Ofte gøres det for at dæmpe ensomhed, men der er dog også tilfælde, hvor mand og kone lever i lykkeligt parforhold, og disse skal absolut applauderes.

Dating sites dukker op på internettet i 1990’erne


Med internettet og fremkomsten af hjemmesider kom også relativt hurtigt dating sites. Vi er selv stolte af at være det første af slagsen, da dating.dk udkom i sin første version tilbage i 1998.

Siden da er der sket meget, dating sites er kommet og gået, men vi hænger stadig i og hjælper dagligt vores brugere med at finde hinanden, og vi er stolte over det, hver eneste gang det lykkes for vores brugere at finde en kæreste eller ny ven.

Facebook bruges af singler til kontaktannoncer


De sociale medier - og især Facebook - er blevet allemandseje i Danmark, og derfor er det også nærliggende at bruge Facebook til at få sit budskab ud. Nogle vælger at skrive det på sin egen profil, men det er sjældent at der er bid dér, da det typisk er familie og venner man så deler kontaktannoncen med.

Til gengæld findes der Facebook grupper i massevis for folk, der er single, og her har du rig mulighed for at gøre brug af kontaktannoncelignende opslag. Dog er der ofte ikke så mange medlemmer i disse grupper, så det er relativt få personer, som budskabet når ud til, med mindre du har held til at få din kontaktannonce til at gå viralt og blive delt hundredvis af gange.

Kontaktannoncelignende opslag ses også typisk på sider for store begivenheder i dagene efter de har fundet sted. Det ses fx hvert år efter de store danske festivaler som Roskilde Festival, Smukfest i Skanderborg eller Northside Festival i Århus.

Mobil apps - Stort udvalg inklusive Dating.dk og Tinder


De teknologiske fremskridt gør at udviklingen sker i hæsblæsende fart. I dating branchen er der også fuld fart på. I begyndelsen foregik al internet dating på computere, og det var langt fra alle, der havde en internetforbindelse, så man måtte låne sig til internetadgang på andre måder, fx på skoler, biblioteker eller hos en god ven.

Senere blev internetadgang så udbredt at vi alle kunne online date hjemmefra, og fra offentliggørelsen af Apples iPhone begyndte det også at gå stærkt med internet dating fra mobiltelefoner.

Mobile apps gør internet dating nemt


Mobiltelefonen er en ting, som mange af os altid har lige ved hånden, og det gør det nemt at tjekke, når der er interesse om din person på fx dating.dk og takket være mobil apps har du adgang til dating hele tiden. Alle dating sites, som mener det seriøst, har en app til mobiltelefoner, og du finder naturligvis også en app til dating.dk.

Seneste bud på internet dating hedder Tinder. Det er en mobil app, hvor du via billeder vælger om du er interesseret eller ej. App’en er smart, men mangler en anelse i forhold til præsentation for vores smag. Og nu siger du sikkert: ”det skal I jo sige om en konkurrent”, og ja, det skal vi nok, men vi mener faktisk, at mange andre dating apps - vores egen inklusive - er bedre, idet du ofte får et bedre helhedsindtryk med vores profiler, versus det man præsenteres for på Tinder. Men bedøm selv ved at downloade og prøve begge apps.

Du finder vores apps til mobiltelefoner her: iPhone, Android, Windows Phone

Kan dating.dk bruges til kontaktannoncer?


Det korte svar er ”ja”. Det lidt længere svar er, at du uden tvivl godt kan bruge din profil på dating.dk til, men husk på at ikke alle er interesseret i en mystisk og overfladisk profil. Jo mere og jo bedre du kan beskrive dig selv, jo større er chancerne for at den rette reagerer på din profil og udviser interesse.

Er du i tvivl om noget vedrørende netdating, så kan du hente gode råd i vores ultimative guide til netdating, og du er naturligvis altid velkommen til at kontakte vores altid flinke kundeservice-medarbejdere via www.dating.dk/kontakt. Vi hjælper meget gerne.

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand