Sådan bakker du sig selv op til et bedre selvværd

I sidste uge skrev jeg om, hvordan det endelig er forår, og hvor vigtigt det er, at vi mindst en gang om året rydder op i vores overbevisninger, og den måde, vi behandler os selv på. I forlængelse heraf kan du i denne uge læse om, hvordan du bakker dig selv op, således at du tager dig godt af dig selv, så du opbygger et bedre selvværd. Der skal tre elementer til for at skabe disse ændringer i relationer til andre. Læs med her, og få råd til at kommunikere, til at handle eller til at skifte dit perspektiv, så du kan leve mere frit og i tråd med den måde, du ønsker at blive behandlet på. Forbedringer af de tre elementer vil altså hjælpe dig til at navigere bedre i dit datingliv, så du behandles godt, og føler dig rustet til at lukke relationer, der ikke nærer dig.

Udgangspunkt


Oplever du i dit kærlighedsliv ofte den samme situation, som forhindrer dig i at få en kæreste, eller kommer du altid til det samme stadige inden relationen slutter? Eller er det sådan, at du ofte sidder fast i situationer, hvor mennesker ikke behandler dig godt, uden du tør sige noget, så er dette relevant for dig.

Vi lever i en verden fyldt med muligheder. Hvis ikke vi er glade, kan vi altid ændre kurs; enten ud fra vores måde at kommunikere på, ud fra vores handlinger eller i sidste ende gennem vores perspektiv. Dog er det her med de mange muligheder noget, som mange mennesker glemmer - særligt hvis vi, i et længere stykke tid, har siddet fast i et mønster, der gør, vi føler os magtesløse. I sidste uges artikel skrev jeg om, hvordan du kan ændre din tankegang, hvilket er første skridt til at bryde et mønster. Når først vi har udvidet vores bevidsthed omkring, hvilke ting vi tror på, der afholder os fra at handle som de bedste versioner af os selv; kan vi begynde at arbejde på, hvordan vi kan implementere handlinger, der understøtter os selv.

Kommunikation


Kommunikation er måden, vi interagerar med verden på. Mange mennesker tænker, kommunikation blot handler om, det vi siger, men som nævnt i mange andre artikler, så udgøres kommunikation lige så meget af vores nonverbale signaler, som de udgøres af vores verbale signaler. Det er også fristende at tro, at kommunikation kun handler om hvordan vi udtrykker os gennem ord. Men i virkeligheden afgør energien i den måde, vi kommunikerer på i langt de fleste tilfælde også, hvordan vi bliver mødt, og hvorledes hvordan andre folk svarer os. Min holdning er lidt, at man kan sige alt i hele verden til alle i hele verden. Nøglen er bare forståelsen for, at det ikke er, hvad vi siger, der betyder noget, men måden vi siger det på.

Første skridt til klar og eventuel kærlig kommunikation er, at anerkende hvordan vi har det. Derfor må vi starte med at processe, hvad det er der foregår indeni os, førend at vi forsøger at udtrykke os. Få klarhed over dine følelser ved at skrive det ned, gå en tur i naturen, snakke med en ven eller en veninde - eller ved at finde en anden metode, der giver dig overblik. Dernæst kommer så, at vi så tør sige sandheden. I starten kan det være virkelig svært, at sige hvordan vi har det, men jo flere gange vi ejer vores følelser, og udtrykker os på en velovervejet måde, desto lettere bliver det. Hvad enten du er i en situation med din chef, din mor, en person du dater, din eks eller et andet menneske, så er følgende formel ofte rigtig god:

Når du gør xx får du mig til at føle xx. Jeg ville sætte pris, på hvis du i stedet kunne xx. Det vil hjælpe mig fordi xxx.

Ved at kommunikere på denne måde, er du klar omkring, hvordan du har det, og hvad der udløser dine følelser, samtidigt med, at du fortæller, hvordan en alternativ håndtering kunne skabe et andet resultat. Du gør det ikke bare valgfrit for personen at møde dig, du lægger også op til, at I snakker om, hvordan I sammen kan nå et andet resultat, da denne formel hverken er angribende eller anklagende. Du udtrykker simpelthen bare din sandhed. Der er ikke noget menneske i verden, der har ret til at fortælle dig, at det du føler, er forkert. Din oplevelse er din oplevelse. Dog kan det være, at en anden person ser tingene anderledes, fordi hans eller hendes oplevelse er anderledes end din. Denne form for kommunikation giver mulighed for, at I kan skabe en åben samtale omkring det.

Handlinger


Hvis du gennem din kommunikation ikke oplever en ændring i situationen, du ikke er glad for, så ta’ handling. Gør det, du har brug for, for at ære dig selv. Hvis du er i en situation, der ikke nærer dig eller gør dig glad, og som ikke ændres trods det faktum, at du har sagt, hvordan du har det; hvorfor ville du så blive? Hvad enten det er et job eller en person, du dater, der gør dig ked af det, så er der helt sikkert alternativer at vælge imellem. Rom blev ikke bygget på en dag, så jeg siger ikke, du efter første samtale skal gå og smække med døren. Men hvis du ikke oplever nogen form for bedring, efter du har kommunikeret og givet det en rum tid, så er det at begynde at overveje, hvilke muligheder du har, for at bevæge dig videre, at vise dig selv kærlighed.

Vi ville sjældent bede vores barn blive en situation, der gør ham eller hende ulykkelig; så vis dig selv den samme form for kærlighed. Hav tillid til dig selv og tillid til, at du altid nok skal kunne finde det, du ønsker dig et andet sted, hvis du har prøvet alt på dette sted, og det ikke gør dig glad. Det kan være, dette kræver, du må sørge over, at en ønsket forestilling om fremtiden ikke vil gå i opfyldelse, men husk at når du vælger, at give slip på noget, der ikke nærer dig, så skaber du plads til noget, som vil. Det er altid vigtigt, at vi vælger os selv, før vi vælger nogen eller noget andet. Kun på denne måde kan vi stole på os selv og behandle os selv med den værdighed vi fortjener - og som vi ønsker andre, skal vise os.

Perspektiv


I AA siger man sindsrobønnen, hvor man beder gud om hjælp til at acceptere det man ikke kan forandre, mod til at forandre det, man rent faktisk kan forandre, og visdom til at se forskellen. Vi behøver ikke være kristne, alkoholikere eller tro på Gud, for at disse vise ord kan gøre en forskel for os, for i virkeligheden kan se ses blot som en fin lille huskeregel. Vi lever i en verden, hvor vi har indflydelse på rigtig mange ting, men det er dog ikke alt, vi kan ændre. Vi kan ikke ændre på, hvem vores familie er, hvad vi har oplevet i fortiden (og hvilke ar vi har med i bagagen). Vi kan ikke styre, om nogen ikke ønsker at være kærester med os længere, og vi kan ikke ændre vores udseende mm. Derfor er det fjollet at spilde tid, energi og kræfter på situationer, vi ikke kan ændre. Bliver vi ved med at løbe panden mod en mur, fordi vi bekæmper noget, der ikke kan bekæmpes, gør det os trætte, ligesom det kan også skabe en følelse af mindreværd eller følelsen af at være en fiasko. Her er det bedre i stedet at praktisere accept.

Når vi accepterer, de ting vi ikke kan ændre på (så som hvem vi har fået et barn med, eller at et forhold er slut og lignende), så tager vi vores magt tilbage. Ved at give slip og undlade at spilde energi på ting der er ude af vores kontrol, kan vi ære os selv, og i stedet gøre plads til at vi vokser i rummelighed og kærlighed. Find accept og skab plads ved at tage tid til at meditere, tilbringe tid i naturen (noget er større end én selv), få afløb for voldsomme følelser gennem sport osv. Og hvis du finder, at intet af dette virker, så kan du prøve at acceptere, at du ikke kan acceptere situationen. Måske det kan skabe plads, så du i det mindste ikke slår dig selv i hovedet, for at have det svært. Berolig dig selv gennem vejrtrækning. Det vigtigste er, at du giver slip på din modstand så meget som muligt. Undlad at modarbejde situationen og undlad at dømme dig selv fordi du har svært ved at finde accept. Undlad at tænke at ‘du burde være videre nu’. Vi er mennesker, livet er en process. Mød i stedet dig selv, der hvor du er og vis dig selv kærlighed og tålmodighed.

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand