Hvad har du lært om kærlighed? Sådan bruger du det til at komme tættere på kærligheden

Af Charlotte Thøming

Vi lærer allerede som små en masse om kærlighed af vores forældre. Hvis vi er bevidste om det og bruger det rigtigt, er vi lidt tættere på at finde kærligheden. Sådan lyder det fra ekspert Katrine Axholm.

Vi har selv stor indflydelse på, om vi lykkes med at finde kærligheden. Det er budskabet fra parterapeut og foredragsholder Katrine Axholm.

Hun fortæller, at vi skal blive bedre til at kigge på, hvem vi selv er, hvad vi har med os af historie, og hvordan det påvirker, hvordan vi er i et kærlighedsforhold.

”I stedet for at vi skal gå og søge efter og tro, at vi skal have noget på en bestemt måde, og at en partner skal opfylde en masse firkantede krav, så har vi mulighed for at gøre os selv så klar til kærligheden, som vi kan blive,” siger Katrine Axholm.

Et af problemerne er ifølge hende, at vi tolker vores eget selvbillede ind i situationer, hvor vi interagerer med den modsatte køn. Fordi vi så gerne vil have, at vi lykkes med at finde kærligheden i form af en partner.

Oplever vi for eksempel, at en date ikke bider på krogen, kan vi begynde at lægge vores egne tolkninger ind af hvorfor. Måske tænker vi, daten synes, vi er for meget. Men det er måske slet ikke tilfældet - i virkeligheden tolker vi blot det, fordi vi har den opfattelse af os selv. Det skal og kan vi arbejde med.

”Jo bedre vi bliver til at kigge på os selv i stedet for at kigge på den anden, jo bedre bliver vi til kærlighed,” siger Katrine Axholm.

Sådan gør du dig klar til kærligheden


Eksperten råder alle, der gerne vil give sig selv de bedste betingelser for at finde kærligheden, til at sætte sig ned med et stykke papir foran sig og skrive overskriften ”Hvad har jeg lært om kærlighed i mit liv?”. Det har ifølge hende stor indflydelse på, hvordan vi agerer i vores søgen efter kærligheden.

Besvar derefter spørgsmålene:
- Hvordan var din far og mor? Havde du dem begge to, og uanset hvad svaret er, hvad har det så betydet for dig?
- Hvordan var din far og mor med deres kærlighed? Hvordan udtrykte de deres kærlighed? Og hvordan håndterede de forskellighed? Hvordan viste de kærlighed over for hinanden? Var de fysisk kærlige, eller sagde de pæne ting til hinanden? Gav de meget verbal anerkendelse, eller sagde de aldrig noget som helst?
- Havde dine forældre det godt sammen? Var de kærester, eller var de egentlig mere mor og far?

”Vores mor og far er vores forbilleder for den kærlighed, vi selv kommer til at skabe i verden senere som voksne,” forklarer Katrine Axholm.

”Når vi bliver mere bevidste om, hvad vi har med i bagagen, som påvirker vores kærlighed, så kan vi bedre rydde ud i det, vi ikke vil tage med. Og så kan vi beholde noget af det, vi gerne vil tage med.”

”Vores udgangspunkt er vigtigt for, om det kan lykkes”


Nogle af os har måske netop nogle ting med i bagagen, der forhindrer os i at vise, præcist hvem vi er. Vi kan være bange for at give os hen. Men det er vi nødt til at lære.

”Man kan ikke få kærlighed, hvis ikke man tør vise hvem man er,” siger Katrine Axholm.

Og når vi har arbejdet med os selv, bliver vi også belønnet. Eksperten tror nemlig på, at universet arbejder for os, og der er en del, der er ude af vores hænder.

Ifølge hende søger vi og bliver forelskede i dem, der kan hele vores gamle sår. Vi er påvirkede af den kærlighed, vi kommer fra, og den familiekultur og kærlighedskultur, vi er vokset op i. Det betyder, at hvis vi eksempelvis har lært, at vi skal præstere for at få kærlighed, så vil vi gå ud i verden med en forestilling om, at det skal vi. Og så vil vi møde mennesker, som bekræfter os i det.

”Men hvis jeg nu i stedet har fået arbejdet med mig selv, så jeg har en forestilling om, at verden er fuld af kærlighed, og at jeg nok skal få kærlighed - jeg skal bare være mig. Så møder jeg kærligheden på et tidspunkt af sig selv. Så har jeg jo ikke forestillingen om, at jeg skal præstere, for at det sker. Så tror jeg på, at det nok skal lykkes for mig. Om det er i morgen eller om en uge, det ved jeg ikke, men det skal nok ske. Så ens udgangspunkt er enormt vigtigt for, om det kan lykkes eller ej,” siger Katrine Axholm.

Hvis du vil læse mere om Katrine Axholm og hendes tanker om kærlighed, så finder du hendes 2 bøger lige her.

Se flere ekspertartikler og inspirerende videoer om singleliv og kærlighed HER

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand