Otte dates – samtaler til et liv fyldt med kærlighed


“Every great love story is a never ending conversation” (enhver stor kærlighedshistorie er en samtale, som aldrig slutter). Sådan starter bogen ‘Otte Dates’, der er skrevet af doktorerne John og Julie Gottman, der af mange betragtes som hhv. gudfader og gudmoderen til vor tids kærligheds-forskning. Baseret på årtiers forskning og studier af forhold har de to forfattere skabt en bog med 8 essentielle samtaleemner, som hjælper kærligheden med at spire hele livet. Hvad enten man først lige har mødt hinanden, eller man efter flere årtier sammen har brug for at finde vej til hinanden igen, kan man bruge disse 8 som samtaleemner til at komme hinanden nærmere. Læs derfor med her og bliv bedre til at date og komme kærligheden nærmere.

Et ord om de 8 emner


Filosofien bag bogen er, at vi forbindes, kommer hinanden nærmere og forelsker os gennem samtaler. De 8 samtaler du nedenfor kan læse om, er emner, som parrets forskning gennem studiet af succesfulde par har afsløret som værende grundlæggende for gode forhold. Emnerne er ikke über sårbare såfremt de vinkles korrekt, men de er samtidigt heller ikke er overfladiske, og meningen er, at man kan have det sjovt, mens man lærer essentielle ting om sin date / partner. Snak om emnerne med nysgerrighed og gå til værks på en måde, hvor du er interesseret i at høre om din dates forhold til eller erfaring med dem snarere end ved at lede efter et specifikt svar eller har fokus på jeres specifikke relation, når du spørger. Som sagt kan emnerne bruges, uanset om man har været sammen i 20 år (eftersom vi ændrer os hele livet), eller man først lige er begyndt at lære hinanden at kende.

Tillid og forpligtelse


Tillid er at sætte pris på hinanden og vise sin partner at vedkommende kan regne med én, mens valget om at forpligte sig betyder, at man accepterer sin partner præcis som han eller hun er – trods dennes fejl. Således defineres tillid i bogen.

Ifølge Hr. og Fru Gottman er dette emne det vigtigste af alle, da de har identificeret det største og første spørgsmål i ethvert forhold til at være: ”Kan jeg stole på dig?”. Af denne grund er det vigtigt, at man i ethvert forhold får snakket om tillid og tager det op som et begreb, hvor man holder det i abstrakte termer, mens man bliver klogere på hinanden. Et eksempel på dette kunne således være, at man spørger: “Hvad betyder tillid for dig?” eller “Hvad forstår du ved begrebet tillid?”. Ifølge bogen bør du altid søge at stille spørgsmål, der er mere orienteret mod din date / partners historie snarere end med fokus på vedkommendes relation til dig.

Konflikt


Konflikt opstår i ethvert forhold, og det er ifølge bogen en myte, hvis man tror, at man i et lykkeligt forhold altid kommer godt ud af det med hinanden. Der er et formål med konflikter i forhold, idet en konflikt er en invitation til at lære din partner bedre at kende, samt til at I sammen kan udvikle en dybere form for intimitet, når I snakker om og arbejder jer gennem forskelligheder.

Det handler ikke om, at man tager alle konflikter op – faktisk skelner parret i bogen mellem to former for konflikter. I stedet er det essentielle, når det kommer til konflikter, at man har en fælles forståelse for, at de er vigtige, således at begge parter går ind til dem med åbenhed. Ligeledes er det også vigtigt, at man snakker om konflikter, så I sammen kan finde en proces til at gennemarbejde dem på en effektiv måde.

Nu er det jo ikke raketvidenskab, at konflikter spiller en rolle for et forholds velvære, men mon du selv har overvejet, hvordan dit forhold til dem er? Hvis ikke, kunne du med fordel overveje, om du ser konflikter som et personligt nederlag, om du frygter dem, om du kan have en diskussion omkring en overensstemmelse og stadig være afbalanceret, eller hvad konflikter i det hele taget betyder for dig.

Sex og Intimitet


Ifølge John og Julie Gottman er romantiske og intime ritualer, der har fokus på forbundethed, essentielle ingredienser, når det kommer til at holde et forhold lykkeligt og fyldt med vedvarende passion. Par, som kan snakke om sex, har mere af det, men for mange par er dette et emne, der kan være svært at snakke om. Det bliver dog lettere at snakke om, jo mere man gør det, så det handler om at være modig og turde åbne op for emnet.

Om end det kan være et svært emne at tage hul på, så kan man evt. stille spørgsmål som: “Hvordan lærte du om det?” eller “Hvad betyder det for dig?” for at komme hinanden nærmere. Ved igen at holde det abstrakt kan selv dette emne blive langt mindre sårbart. Husk derfor på blot at tillade dig selv at være nysgerrig.

Arbejde og Penge


Pengeproblemer handler ikke om penge, men om hvad penge betyder for hver person i et forhold, siger forsker parret. Når I går på opdagelse i, hvad penge betyder for jer hver især, vil I derfor kunne afvæbne mange af de konflikter, I eventuelt måtte have omkring dette emne.

Der er naturligvis forskel på at snakke løn på en første date og så at snakke om, hvilken rolle penge har spillet igennem en persons liv. Stil derfor åbne spørgsmål, og se hvordan I er ens eller meget forskellige på dette punkt. Selvom man har forskellige finansielle positioner eller holdninger til penge, vil man ved at snakke åbent og nysgerrigt om emnet uden at misforstå hinanden ofte kunne finde fælles fodslag.

Familie


Kort efter et barn bliver født, tager to tredjedele af par et skarpt dyk med hensyn til følelsen af tilfredshed med det forhold, de er i. Dette dyk bliver blot dybere med hvert barn herefter, beretter bogen. For at undgå dette er det virkelig vigtigt, at konflikter løses hurtigt og effektivt, og at ens seksuelle forhold fortsætter.

Der er mange ting, der kan være med til at sætte ind, så man ikke løber ind i dette problem, men det er klart, at man er nødt til at være gode til at kommunikere, når børn træder ind i billedet. Hvad end man er skilt og tager børn med ind i et nyt forhold, eller man sammen får børn, er der samtaler, som må haves. Det kan være et virkelig følsomt emne, men hvis I begge husker på at være åbne og lyttende, kan man lettere trænge igennem til hinanden.

Sjov og Eventyr


Sjov og eventyr er essentielle komponenter med henblik på et succesfuldt og glædesfyldt forhold. Det gør ikke noget, hvis du og din partner har forskellige opfattelser af, hvad der er sjovt, eller hvilke eventyr der vil være fede at tage på sammen. Nøglen er at respektere og forstå, hvad der føles sjovt og som eventyr for din partner. Herfra kan I så evt. begynde at udforske, om I kan finde en fælles aktivitet, I kan dele, der giver jer begge denne følelse, og som I begge synes er sjovt.

Dette er så dejligt et emne at snakke om – særligt fordi de fleste mennesker bliver fyldt med energi, når de taler om hvilke ting, de absolut må og vil gøre, inden deres tid her på jorden rinder ud. Hvis du føler, nogle af de andre emner på denne liste kan være svære at tage hul på, mens du først lige er ved at lære en ny person at kende, så er dette emne et rigtig godt et at starte med. Du kan lære rigtig meget om din date, ved at finde ud af hvad hans eller hendes liste indeholder.

Vækst og Spiritualitet


Den eneste konstant i et forhold er forandring. Derfor er det ifølge John og Julie Gottman enormt vigtigt at snakke om, hvordan man hver især gør plads til vækst og til sin partner. Forhold kan være mere end blot to mennesker, der finder sammen; det kan være historier omkring transformation, og om hvordan man kan gøre store bidrag til den verden, vi lever i.

Overvej derfor hvordan du har det med forandring; er du bange for den, eller opsøger du aktivt vækst og udvikling? Når først du ved, hvordan du selv har det med dette emne, så er det lettere at lytte til og eventuelt finde inspiration i, hvordan din date eller partner forholder sig til disse spørgsmål. Overvej, gå på opdagelse og bliv klogere gennem samtaler med en anden person, du finder interessant.

Drømme


At ære hinandens drømme er den hemmelige ingrediens til at skabe et forhold, der kan vare et helt liv. Når drømme æres, bliver alt andet i forholdet meget lettere, er nemlig doktorernes konklusion. Ifølge Julie leder ethvert menneske efter mening, når de lever deres liv. Fundamentet for denne mening er de drømme og visioner, vi har for os selv, hvilket vi så må dele med vores partner. Hvis du kender din partners drømme, kan du nemlig også bedre forstå, hvorfor han eller hun prioriterer, som han eller hun gør – og det gør det derfor lettere for dig som kæreste at støtte vedkommende.

Forestil dig at du har en partner, der ikke bare forstår hvilke drømme, der er vigtige for dig at opnå i dit liv, men som rent faktisk respekterer, støtter og hjælper dig til at nå dem. Dette er teamwork, men det er også kærlighed på højeste plan. Gå derfor på opdagelse i din date eller partners drømme, og gør det let for jer begge at skabe en enhed, der sammen driver jer hen imod jeres mål.

Afrunding


Alle disse emner kan virke super simple og ligetil, men hvor ofte stopper vi lige op og stiller disse spørgsmål – til os selv eller til vores partner? Ta’ dem som en inspiration eller en påmindelse til at huske at tage tid til at have samtaler, der stikker under overfladen. Måske du føler, du allerede kender svarene til spørgsmålene for dig selv, men en god idé er at teste det ved at bruge en dag på at overveje et af emnerne og så se, om du alligevel var helt klar over dit svar. Det er altid relevant at overveje sine holdninger, følelser, drømme og visioner. Ligeledes er det også altid godt at få inspiration fra og blive klogere på andre mennesker, så gå du blot på opdagelse.

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand