Venskab og romantiske forhold


Man hører så tit i film, at man til jul ‘bør sige, hvad man har på hjertet’. Ofte er dette sagt med henblik på at en person i filmen har været forelsket i sin bedste ven eller veninde de sidste 100 år, men ikke har sagt noget. Der er naturligvis også tilfælde, hvor en person først skal indse, han eller hun er forelsket i sin bedste ven. Eftersom det er ved at være juletid, og vi mange steder bliver præsenteret for disse temaer, tænkte jeg, jeg ville skrive en artikel, der omhandler venskab og romantiske forhold. For det ville da netop være super magisk at tage et venskab til næste niveau i julen, men hvordan ved du, om du er forelsket i din ven, eller om du bare er ensom? Og hvornår bør man udtrykke sin kærlighed? Der er selvfølgelig også forhold, der går den modsatte vej, hvor man har været vildt forelsket, men hvor man lidt efter lidt er blevet mere venner end kærester med sin partner. Er der mon noget, man kan gøre for at genoplive gnisten i julen? Læs med herunder.

Magi der kommer lidt efter lidt – tre former for forelskelse


Der er forhold, som starter med et bang, fyrværkeri og en hovedkulds forelskelse, og så er der, de der forelskelser, der kommer snigende. Begge type af forelskelse er lige fantastiske, men måske det er lettere at navigere og gå all-in på kærligheden, når den rammer som en ishockeytackling, og man ikke er i tvivl. For hvordan ved man, at man er forelsket i sin ven? Hvordan ved man, at man føler mere end bare påskønnelse for denne person? Det gør man naturligvis ved, at man kan mærke det i hjertet. Problemet er bare, at vi nogle gange kan ønske os kærlighed så meget, at vi går på kompromis, eller vi lader vores hoved bilde os ind, at der er mere end venskab i relationen. Jeg plejer at skelne mellem tre typer af forelskelser. Hvis du er i tvivl, kan du evt. bruge dem til at undersøge dine følelser. Det hjælper dog kun, hvis du er helt ærlig overfor dig selv. Her er de tre typer af forelskelse:

1: Der hvor vi er forelskede med hjertet, men ikke med hovedet. Det er den type forelskelse, hvor vi er dybt draget af en person, men hvor vi ikke vi har samme værdier, fremtidsvisioner, eller personen ikke er den, vi ønsker os. Det er den type betagelse, hvor det kan føles så stærk, og næsten som om, vi ikke har et valg andet end at være sammen med vedkommende, men hvor vi ikke føler, vi menneskeligt passer sammen. Om end man skulle tro at denne forelskelse kun kan opstå, lige når vi møder et nyt menneske, så kan den faktisk også forekomme i et venskab af længere karakter, hvor vi pludselig ser vores ven i et nyt lys. Typisk vil denne form for forhold slutte, når det første ‘zaazaazu’ / ‘purple fog’ lægger sig, idet hjernen igen tager styringen frem for hjertet.

2: Der hvor vi er ‘forelskede’ med hovedet, men ikke med hjertet. Denne type af forelskelse er typisk den, der er ‘perfekt på papiret’. Vi har mødt et menneske, hvor vi passer sammen i værdier, væremåde, alder, fremtidsønsker mm. Men alligevel er det som om, der mangler noget. Hvis vi vælger at indgå i et forhold som dette, er det ofte en rationel beslutning, hvor vi ofte bliver ved med at ønske os at forelske os i personen - om end uden held. Det er i denne form for situationer, vi bliver ved med at se en person, vi ikke rigtigt er romantisk interesserede i, fordi det jo kunne være.. Eller der hvor vi begynder at date en ven, fordi det jo bare ville være så let og ligetil. Men mest af alt er denne form for forhold selskab.

3: Den type af forelskelse hvor både vores hjerte og hoved siger ja; der hvor man er helt pjattet over en anden person. Om man er 16 eller 61 er ligegyldigt – man er lige teenagefjollet for denne person. På samme tid kan man se at værdier, fremtidsvisioner og hverdagsvaner er forenelige.

Fra venner til kærester – når du bør gå efter det


Selvom der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at blive forelsket på, så er det værd at passe på, om man nu ryger i fælden med at handle på en forelskelse, der mest af alt foregår i hovedet. Det kan nemlig være svært at opretholde et romantisk forhold, hvis det kun er halvhjertet, og her risikerer vi ikke bare at såre vores ven, vi risikerer også at miste vores gode venskab. På den anden side kan man sige, at kærlighed og et nyt forhold altid er forbundet med en risiko, og at et romantisk forhold helt sikkert også må indeholde et venskabeligt element. Desuden vil det være ærgerligt at lade frygt stå i vejen for et godt forhold, hvis et venskab kunne udvikle sig til mere. Tidligere på året skrev jeg en artikel med 4 elementer, der øger chancerne for at et forhold vil være langtidsholdbart. Måske du kan få mere klarhed omkring, hvorvidt du skal søge at udvikle jeres forhold heri.

Bør jeg sige noget eller ej?


Hvis først du har indset, at du er forelsket i din ven eller veninde, og at du godt kunne ønske dig, at jeres venskab blev til mere, bør du så risikere jeres venskab ved at sige det sige det eller ej? Du skal selvfølgelig selv vurdere det, men mine tanker er som følger: Hvis du er forelsket i din ven, og der er en chance for, at vedkommende har det på samme måde, tænker jeg, det ville være fjollet ikke at sige noget. I min verden vil det altid være sværere at leve med fortrydelsen af ikke at have afprøvet noget, fremfor at fortryde en handling man havde modet til at gå efter. Det kan selvfølgelig også være, du er så glad for jeres venskab, og mener det vil være sværere at erstatte dette end en romantisk partner, eller at du ikke tror, dine følelser er gengældt, hvorfor du vælger ikke at handle på dem. Men faktisk handler det her med at åbne op om sine følelser ikke kun om, hvorvidt dine følelser er gengældt. Spørgsmålet er nemlig ikke bare, hvordan din vens følelser påvirker dig, men også hvordan dine følelser påvirker jeres venskab og din egen motivation for at finde kærligheden

Hvis dit mål er at finde en kæreste, kan du så stadig være venner med personen, du er forelsket i og samtidigt være åben for at finde kærligheden et andet sted? Hvis svaret er ja, behøver du måske ikke sige det. Men i mange situationer står uudforskede romantiske følelser i venskaber i vejen for, at vi kan finde det forhold vi drømmer om. Enten er vi så forelskede i vores ven, at vi lader os nøjes med den relation, vi kan få. Så vil et venskab være bedre end intet. Eller også gør vores tætte venskab med personen, vi er forelskede i, at vi gang på gang sammenligner potentielle partnere med ham eller hende, hvilket det er yderst sjældent nogen kan leve op til. Er dit mål at finde en kæreste, tænker jeg derfor, det i mange tilfælde er bedst at være åben omkring dine følelser – selv hvis det betyder, at venskabet ikke kan bestå. Enten vil din kærlighedserklæring betyde, du kan prøve et forhold af med din ven, eller også kan det hjælpe dig videre, således at du kan finde den store kærlighed med en anden.

Fra kærester til venner


Der er selvfølgelig også situationer, hvor vi går fra at have været super forelsket i vores partner, til at føle vi er blevet mere venner. Det er klart, at sommerfugle fluktuerer i et forhold, men i dag er det bare så let at give op på kærligheden, når man i stedet kunne puste lidt til flammen. Hvis man i et forhold føler, man er blevet mere venner end kærester, er julen faktisk et virkelig godt tidspunkt til at genfinde gnisten. Nøglen er nemlig at skabe lidt plads, idet begær eksisterer, når vi får lidt afstand og kan se fra et andet perspektiv.

Da juletiden for de fleste byder på mange forskellige sammenkomster enten sammen eller hver for sig, giver det anledning til at vi kan se vores partner i et andet lys. Måske din kæreste holder en tale eller underholder jeres venner til en fælles social begivenhed, eller det kan være, at han eller hun skal alene til julefrokost og dyrker sine hobbyer og forpligtelser uden for forholdet lidt mere i denne tid. Alt dette vil hjælpe til at vi ikke blot ser vores partner som ‘vores’, men at vi rent faktisk ser dem som deres egen individuelle person igen. Det der så ofte sker i forhold er, at vi bliver forelskede og herefter vil tættere og tættere og tættere på hinanden, indtil der til sidst næsten ikke er mere plads imellem os længere, og vi mest af alt minder om en sammensat enhed. Dette gør måske at vi føler os trygge, men det dræber på samme tid også flammen mellem os, idet ild har behov for luft for at kunne bestå og sommerfugle har behov for plads til at baske. Nu er det ikke fordi man som kærester skal leve hver sit liv, men lidt individualitet er nødvendigt for at passion kan eksistere.

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand