Oprigtig vs. afhængig kærlighed

Denne tid, hvor vi holder fysisk afstand til hinanden, for at beskytte vores helbred og vores sundhedssystem, kan let give anledning til tanker om, hvad kærlighed er. Er det kærlighed, når vi holder afstand til mennesker som vi elsker? Er det kærlighed, når vi advarer, beskytter og rådgiver - med eller uden opfordring? Hvordan kan vi blive ved med at vise kærlighed overfor vores nærmeste, når vi i disse dage, i mange tilfælde, går op og ned ad hinanden hele dagen, hver dag? Hvordan viser vi kærlighed, hvis vi oplever at vores nærmeste reagerer helt anderledes på denne samfundssituation, end vi selv gør? Oprigtig og sund kærlighed kommer ikke med en masse dramatik. Den er tillidsfuld, nærende og rummelig – og kan måske derfor også, virke lidt kedelig. Alternativet til oprigtig kærlighed, er afhængig kærlighed, som bygger på afhængighed, og som typisk er dramatisk og endda traumatisk. Det kan være direkte usundt for os. Så hvordan skelner vi mellem oprigtig kærlighed og afhængig kærlighed? Læs denne artikel og bliv klogere.

Kærlige intentioner?


Når det kommer til kærlighed og forhold, sker det ofte at handlinger, som ikke nødvendigvis kommer fra et rent sted, maskeres som oprigtig kærlighed. “Jeg bliver nervøs for dig, derfor bør du ikke gå ud”. “Jeg vil jo bare passe på dig, derfor skylder du mig at tænke på, hvordan jeg har det”. “Jeg elsker dig, når du er handler på en bestemt måde, men ikke når du gør noget andet”. Dette er eksempler på betinget kærlighed og på afhængighed. Det kan måske lyde som om, at det kommer fra et godt sted, men når kærlighed er oprigtig, vil det altid blive givet på en måde, hvor vi er frie til at handle ud fra det, som vi selv føler er bedst for os. Vælger vi at lytte, er det fordi vi er enige - ikke fordi vi er bange for konsekvenserne, hvis ikke vi gør, som der bliver sagt. Derfor er det vigtigt at kunne tyde intentionen bag den handling eller kommunikation, som de personer vi omgiver os med, udtrykker. Særligt fordi, at afhængig kærlighed med tiden, kan blive en virkelig tung ting at danse med.

Oprigtig kærlighed


Oprigtig kærlighed er fri - og den kommer fra et rent og ærligt sted. Ægte ubetinget kærlighed er nemlig noget, vi giver uden forventning eller pres om, at en person skal give os noget retur eller, at de skal handle på en særlig måde. Der kan måske godt ligge et ønske om at kærligheden gengældes, eller om at personen lytter, men der vil ikke være et pres omkring det. Under overfladen er der altså ikke noget desperat behov, som vi vil have at personen dækker. Kærligheden bunder derfor ikke i vores eget behov, men snarere i et ønske om, at den person som vi elsker, har det godt - hvad end det så kræver.

Når vi elsker et andet menneske helt frit, afhænger vores kærlighed ikke af, om han eller hun gengælder vores følelser, eller af hvordan personen handler. Hvor meget vi investerer i relationen vil naturligvis påvirkes af, om der er grobund for et forhold eller ej, men intentionen og ønsket om at vedkommende er lykkelig, rask og glad, ændres ikke. Med andre ord: vi vil ikke forsøge at manipulere et andet menneske for at opnå et særligt resultat, hvis vi elsker dem på en oprigtig måde. Vi kan være bekymrede, og vi kan give en anderledes holdning til kende, fordi vi gerne vil vise omsorg. Men i et sundt forhold, som bygger på ægte kærlighed, stoler vi på at vedkommende vi elsker, vil træffe det rette valg for ham eller hende selv. Når det kommer til sund kærlighed ved vi nemlig godt, at det ikke er op til os at redde eller ændre et andet menneske. I de begyndende faser af et forhold, og når du dater en person, skal du derfor se efter hvordan vedkommende udtrykker sin kærlighed, omsorg og eventuel bekymring. Er kærligheden noget, der pålægges dig og som kommer med en forpligtigelse? Eller er det noget, der gives helt frit til dig?

Afhængig kærlighed


Særligt, når vi er ved at lære en anden person at kende, og vi bliver viklet ind i en fantasiforestilling eller et stærkt ønske om at forholdet skal vare evigt, er det let at forveksle oprigtig kærlighed med afhængig kærlighed. Hvis du har en tendens til dette, så kan det være brugbart for dig at huske på følgende:

Oprigtig kærlighed vil aldrig:
- Bede dig forlade dig selv, dine værdier eller dine holdninger på nogen måde. Den vil måske invitere dig til udvikling, men den vil aldrig bede dig om, at give køb på dig selv.
- Kræve at du giver endeløst af dig selv.
- Få dig til at føle, at du befinder dig i en rutchebane, der konstant går op og ned.
- Bede dig retfærdiggøre eller lave undskyldninger for en anden persons grove eller manipulerende handlinger.


Sådan styrer du udenom afhængig kærlighed


Den letteste måde at styre udenom usunde kærlighedsforhold, er ved at være opmærksom på, hvordan kærligheden får os til at føle når nogen giver den til os, og ved at se på hvilke intentioner, der ligger bag den måde som den udtrykkes på. Virker kærligheden ikke ren, handler det om at vælge dig selv, før du vælger en partner. Dette betyder, at du kommunikerer og handler ud fra, at du skal have det godt - så en eventuel partner også skal behandle dig godt. Du skal derfor ikke blive i en relation, hvis det ikke føles rart og let, når din partner viser dig omsorg.

Det betyder også, at du ikke skal lukke øjnene for, hvis der er noget som ikke føles rart. I stedet for, skal du tage dine følelser seriøst. På den måde ærer du dig selv, og behandler dig selv med høj værdighed. Dette betyder ikke, at du behøver at reagere skarpt og kommunikere hårdt eller lukke dit hjerte, hvis en situation opstår, hvor det ikke føles godt. Sådan en situation vil kalde på, at du er nysgerrig omkring hvad der foregår, og måske få dig til at stille spørgsmål. Det kan du gøre uden at være hård eller desperat i din tone - hvorefter, du kan træffe dit valg ift. hvordan du bedst handler omsorgsfuldt for dig selv, din partner og situationen. Vær barmhjertig, nogle gange kan det jo være en misforståelse, som du opklarer. Andre gange vil dine spørgsmål give dig indsigt i, at du står overfor et menneske, som søger at kontrollere dig.

Sådan viser du selv oprigtig kærlighed


Vi viser oprigtig kærlighed når vi udtrykker omsorg, mens vi hverken er fordømmende eller arrangerer os selv højere end andre. Vi skal naturligvis heller ikke placere os under andre mennesker, for det er når vi møder andre i øjenhøjde, at vi viser os selv og andre værdighed. Det er vigtigt at huske på, at de fleste mennesker altid vil handle ud fra det bedste de har lært. Hvis et andet menneske ikke er kærligt overfor dig - handler det altså ikke om dig, men om hvad vedkommende har lært og måske deres egen smerte.

Gennem måden vi kommunikerer på, kan vi dog invitere personen til at udvikle sig, hvis han eller hun har lyst. Dette gør vi på kærligste vis ved at være et ”spejl” og vise personen, hvis han eller hun, måske ubevidst, handler på en uhensigtsmæssig måde. Når vi fremhæver en tendens, uden at dømme en person og uden at være bedrevidende, kan vedkommende selv vælge, hvordan han eller hun møder din observation. Møder personen din observation med åbenhed, kan det være, at I kan ændre mønstret og sammen skabe en mere ren kærlighed. Møder personen dit kærlige ”spejl” med modstand og vrede, kan det være at du skal lukke relationen, for at være god ved dig selv.

Her er et eksempel på hvordan du kan agere som ”spejl”:
Jeg ved godt, at du siger xx (udfyld selv) for at være god ved mig - men faktisk giver det mig følelsen af xx (udfyld selv). Jeg overvejer lidt, om du mon gør sådan, fordi du selv oplever xx (udfyld selv). Kan dette være rigtigt?

Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand