Kropssprog: Lær at aflæse din date med 16 gode råd

Du kender det sikkert, hvis du har været på bare en enkelt date: Du aner ikke, hvad din date sidder og tænker. Og hvor er det dog irriterende! Der flyver pæne ord hen over bordet, men skal I kysse nu, eller er I snart på vej hjem hver for sig? Her får du 16 gode råd til at aflæse det kropssprog, din date udviser.
Det der siges i løbet af en date, vil ikke nødvendigvis afsløre, om I synes om hinanden. Jeres kropssprog - eller de såkaldte nonverbale tegn - afslører dog rigtig meget om jer, og om I er interesseret i modparten, så det kan have stor betydning for datens udfald.

I denne artikel sætter vi fokus på kropssproget, så du bedre kan spotte og afkode signalerne. Nogle vil kalde dig tankelæser, men det har meget lidt med sagen at gøre. Du bemærker derimod blot din dates kropssignaler.

Hvad er kropssprog?Foruden verbal kommunikation kan du kommunikere på mange andre måder. Det kan være et blik i øjnene, et nik, et smil og meget andet. Det er kroppens sprog. Kroppens måde at signalere dine intentioner til omverdenen. Det er faktisk nogenlunde muligt at aflæse, om hun eller han er interesseret i dig udelukkende ud fra kropssproget.

Udover vores gode råd kommer vi naturligvis også ind på emner som positivt og negativt, åbent og lukket, kropssprog. Du kan måske endda kalde det en lille analyse af kropssprogets betydning.

På usikker grund i begyndelsen? Kom forbi den svære startDen første date er typisk præget af, at du er nervøs og måske endda en anelse utryg i situationen. Det kan gøre indledningen lidt akavet, men den gode nyhed for dig er, at din date har det på nøjagtig samme måde.

Faktisk kan din adfærd her dateres tilbage til stenalderen. Mennesket reagerer pr. instinkt i sådan en situation. Først fryser du til - det er dét, som skaber akavethed - og det er i denne fase, du beslutter, om du vil - for nu at stille det lidt firkantet op - flygte eller kæmpe.

Menneskets reaktionsmønster er med tiden blevet langt mindre bogstaveligt, hvilket betyder, at vi i vore dage har mere moderate reaktioner. Det hænder dog, at der dukker ”sjove” historier op om katastrofale dates, hvor en af deltagerne er flygtet. Nogle gange på dramatisk vis. Og det er fordi, instinktet har taget helt og aldeles over. Læs desuden: 8 ting, du ikke skal sige på første date.

Men hvordan ses dette i kropssproget?

Er du genert af natur, kan den virke som lammelse, men bevar roen, for det går over. Du vil tø op som daten skrider frem. Lammelsen vil kunne aflæses i famlende hænder og flakkende øjne. Nogle gange reagerer du ved at overkompensere med markant løftet hage, fremskudt bryst og hævet stemme, men det kan tolkes som både afvisende og decideret aggressivt, så vær opmærksom på din opførsel.

Du kan desuden være alt for bevidst om din egen personlige fremtræden. Måske har du læst bøger om kropssprog og fået en række redskaber, men glemmer at være til stede i nuet, og det kan lamme dig. Rådene i denne artikel er gode og brugbare, men du skal huske at være til stede.

Din adfærd bløder formentlig hurtigt op. Man kan sige, at den tilpasser sig i takt med, at du føler dig mere tryg i situationen. Og det gælder både for mænd og kvinder. Indledningen fortæller mere om, hvordan du og din date forsøger at håndtere situationen og ikke ret meget om jeres umiddelbare følelser for hinanden. Det er som en dans, hvor ingen af jer indledningsvis helt syntes, at det var en god ide, men så finder ud af, at det var det absolut bedste, der kunne ske.

Men hvordan kan du bryde akavetheden?

Nogle gange sker det helt af sig selv, fordi I bare klikker. Andre gange vælger en af jer at sige noget fjollet eller gøre noget, som får jer begge til at slappe lidt mere af. En måde at gøre det på er ved at ændre måden, I sidder på. Det kan virke voldsomt og nærmest konfronterende at sidde over for hinanden i flere timer. Og husk: passer I sammen, bliver der rig mulighed for at se hinanden dybt i øjnene senere.

Når kroppens sprog flirterNår isen er brudt, og I har fundet et afslappende og komfortabelt leje at være i hinandens selskab i, kan I begynde at afkode hinanden og den kropssproglige kommunikation. Det er her, du finder ud af, om din date føler sig godt tilpas i dit selskab, eller om han eller hun er ved at lægge op til fx at trække i nødbremsen, som vi fortalte mere om i Datingens Grundlov §3.

Der er blevet - og bliver stadig - forsket rigtig meget i kropssprog og kropssignaler. Faktisk er det så populært, at der for få år siden kørte en tv-serie om en mand, der var så god til at aflæse signalerne, at han kunne opklare forbrydelser. Husker du den? Den var med Tim Roth og hed ”Lie to me”. Hvorom alting er så får du her 16 gode råd til at aflæse din dates kropssprog.


 1. Stærk øjenkontakt. Har I intens øjenkontakt, er det et særdeles godt tegn. Kniber din date øjnene sammen, skal du måske gentage sætningen igen. Kigger din date meget ned i bordet eller er blikket flakkende, kan det være tegn på generthed eller kedsomhed. I så fald er det bedst at skifte emne!

 2. Udvidede pupiller er et tegn på engagement – enten i dig eller i samtalen. Højst sandsynligt i begge. Er pupillerne små, så tjek dog først om din date har modlys i øjnene, før du febrilsk skifter samtaleemner på stribe. Og pas lige på med at gøre det til en stirrekonkurrence, hvis du ikke umiddelbart kan tyde pupilstørrelsen.

 3. Et ægte smil sker i øjnene. Hvordan sporer du et falsk smil? Se om musklerne omkring øjnene virker til at være spændte. Er de ikke det, så forsøger din date at holde masken, men er nok ikke helt investeret i samtalen.

 4. Det åbne ansigt: Her skal du holde øje med løftede øjenbryn. De er et tegn på velvilje. Det åbner øjnene, og giver med rette et inviterende ansigtsudtryk, hvilket betyder, at din date føler sig tilpas og interesseret. På samme måde er svagt vibrerende næsebor (selvom det måske ikke lyder så charmerende) en indikation på, at du gør noget rigtigt, og at din date er tiltrukket.

 5. Delte læber er et godt tegn. Hvis læberne deler sig (her er ikke tale om et vidt åbent hængegab, men om en let åbning, der viser læbernes fyldighed), eller hvis din date slikker sig om læberne, kan det både være tegn på usikkerhed og flirten. Kombineres slikket med et bid i underlæben og sammenpressede læber bliver du nødt til at få din date til at slappe af. Der er stor usikkerhed eller endda decideret skræk inde bag facaden.

 6. Ansigts- og halsberøring. Både mænd og kvinder berører deres ansigter, når de flirter. Mænd aer sig ofte på kinden eller rører ved øreflippen, og kvinder har tendens til blidt at gnide fingrene på halsen.

 7. Hovedet på skrå kan være en invitation – især i kombination med smil og øjenkontakt.

 8. Overkroppen er fremadlænet mod dig - nogle kalder det ”åbent kropssprog” eller ”du-stilling” (korslagte arme og tilbagelænethed kaldes omvendt for ”jeg-stilling”). Denne kropsholdning viser, at din date er afslappet og godt tilpas.

 9. Håndflader og håndled er blottede. Tilbage hos stenaldermændene var blottede hænder en måde at vise, at man ikke var bevæbnet. I dag viser du tillid og åbenhed ved denne ’sårbare’ afsløring.

 10. Berøring af runde objekter. Sidder din date og kører fingrene rundt på glasset eller andre runde ting på bordet, er stemningen højst sandsynligt blevet lidt lummer. Måske er din date allerede videre til næste skridt inde i hovedet. Det er samtidig et godt tegn på, at din date er afslappet og nyder selskabet.

 11. Korslagte arme blev kort nævnt i råd nr. 8, men lad os lige tage den igen. Det er et klassisk tegn på afvisning og kaldes desuden et lukket kropssprog. Men vær varsom med at dømme alt for tidligt. Krydsede arme er en rar positur for mange, ja måske ligefrem en vane – ligesom krydsede ben. Læg først mærke til om hænderne ligger roligt og hviler på armene. Er dette tilfældet er personen nok mere afslappet end afvisende. Griber hænderne derimod fast om armene, er det et stærkt tegn på selvbeskyttelse.

 12. Knæ og fødder peger på det, de vil have. Ifølge forhørsledere fra FBI i USA er benene faktisk noget af det mest afslørende ved kroppen. Fødder og knæ peger på det, de vil have. Sidder du over for en date, hvis fødder peger mod udgangen, eller hvis krydsede ben læner væk fra dig, så er interessen ikke overvældende.

 13. Happy feet. Vi kan simpelthen ikke skjule det, hvis vi er begejstrede. Fødderne vil ofte bevæge sig under bordet, hvis din date synes, det går super godt. Står I op, kan det vise sig ved, at din date letter på hælene eller vipper den ene fod op i luften med hælen i gulvet. Kvinder vipper ofte med foden og leger med skoen, der bliver vippet af og på.

 14. Spejling af bevægelser. Mennesker spejler det, de godt kan lide. Kig på din date og hold øje med, om hans eller hendes bevægelser flytter sig med dine. Kvinder bør dog holde sig fra at spejle manden, hvis han spreder benene. Han er nemlig helt ubevidst i gang med at vise sine ædlere dele, og hans instinkter vil muligvis finde det lidt for mandigt af dig, hvis du forsøger det samme.

 15. Din date rører ved dig. Et forsigtigt stryg eller en ”tilfældig” berøring er en sikker vinder. Det vil vi ganske enkelt aldrig gøre ved et menneske, vi ikke bryder os om.


Husk desuden at forelskelse ikke altid viser sig efter første date via kropssprog og andre signaler. Giv det en chance, hvis du mener, at potentialet er der.
Bliv klogere på, hvordan du genkender kærligheden ved at læse: Hvad er kærlighed? Find og genkend kærligheden.


Det er ikke altid lige nemt at aflæse andreHusk også, at selvom vi alle har det overvejende samme kropssprog, så varierer graden af signalerne naturligvis fra menneske til menneske og fra situation til situation. Og falder det dig svært at afkode din date, så øv dig eventuelt selv i at udvise de positive signaler. Ved selv at vise åbenhed er der nok større sandsynlighed for at få det igen.

Og et sidste godt råd (nummer 16) herfra: Hvis du printer listen ud og tager den med, så forsøg lige at være lidt diskret, når du tjekker den undervejs i jeres date…

PS: Vil du gerne læse mere om afkodning af kroppens underbevidste signaler, så læs videre i bogen “What every body is saying – an ex-FBI Agent’s Guide to Speed-Reading People” af Joe Navarro.

Læs også: 10 gode råd til dating.


Opret din profil og spring ud i datingOg på ren Steve Jobs-manér har vi selvfølgelig lige en ting til:

Er det en første date, så tænk ikke for meget over om det er en kommende kæreste, du sidder overfor, eller om I vil kunne være sammen i parforholdet. Det er første skridt på en forhåbentlig lang rejse, men slap hellere af og nyd det. Lad dig eventuelt score, hvis du mener potentialet er til stede. Det booster enhvers selvtillid. Og nedton dine dårlige vaner. Også selvom det kan være svært, hvis du er nervøs og dit kropssprog svigter dig.

Kan du slet ikke vente med at teste alle de gode råd her i artiklen, så opret en profil her på dating.dk med det samme. Det tager cirka 3 minutter, før du er i gang med at finde din næste date.Opret en profil på bare 3 minutter

Hvad søger du?

I alderen...

Der bor i...

Artikler

Profiler på Dating.dk

Opret din gratis profil nu

- når du er klar til en rigtig kæreste

Bliv klogere på singleliv og kærlighed

Ja tak - jeg vil gerne modtage Dating.dk's nyhedsbrev og være sikker på altid at få nyheder, events, inspiration, markedsføring og tilbud direkte i min indbakke

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet. Vi passer godt på dine oplysninger - læs mere i vores persondatapolitik.

Kærligheden starter her

Opret din gratis profil nu

Jeg er kvinde Jeg er mand